28

Ubi Rebus ~ Breakfast ala2 zaman tok nenek kita

11:24 |

 Hari Ahad anak2 berkuasa menentukan
"Menu kita hari ni adalah.....!!!"
Kak Lea & hubby ok je

Inilah yang diorang order
Panas dari dapur

 Hubby nak kelapa parut + gula pasir + garam

 
 Anak2 macam biasa
Nak sambal ikan bilis
Wajib diasingkan sedikit ikan bilis goreng
Rangup baru best!
Kami tak reti makan cicah ikan masin huhu..

Jemput-jemputlah makan ye

Pekena pulak dengan Teh 'O' panas
dan Kopi Muar yehaaa!!!




Tengahari ni Kak Lea tak yah dah penat2 masak
Masak nasi,goreng pulak ayam berempah
Lawanlah dengan seperiuk sambal ikan bilis
Boleh lepak sambil marathon komen
Alhamdulillah janji keluarga kenyang dan happy

Korang pulak apa menu hari ni ye???



28 comments

30/6/13 12:52

menu hari ni sedap je. HAHA

30/6/13 13:35

aduhh kak terliur jadinya , nyum nyum sedapnye dah lama tak mkn cm gini

30/6/13 16:25

he3..sedap 2 kakLea =) xpnh pula sy b.fast mcm 2, biasanya beli kuih, bt nsi goreng je..

30/6/13 16:59

oh em gee dap nya , carl selalu makan ubi ni dengan kelapa parut masa balik rumah arwah nenek dulu2 . hehe
makan ubi dengan sambal bilis pun best jugak , 1st time makan masa kena kem di batu pahat , ototo pedas sambal bilis dia mahu tercabut kepala ni . hehehe :)

30/6/13 17:20

Sedapnya. Anak-anak zaman sekarang ni ada yang tak pandai dan tak pernahpun makan ubi rebus. Alhamdulillah, di kampung saya masih berkesempatan. Malah pokok ubi kayu ni ditanam di rumah. Kalau di Kedah, selalunya makan ubi cecah dengan kelapa parut tu dan pekena dengan air kopi.

30/6/13 18:19

wah kak lea...cik akak suka kalau makan ubi rebus dengan susu pekat..hihi...sedap tau kak mia

30/6/13 21:48

@syuk shusukehye syuk owh sori lambat reply,baru balik jalan2 he3..

kadang2 kena jugak makan macam ni..simple tapi sedap ^^

30/6/13 21:49

@Aku Penghiburhye acik..kadang2 ada jugak kedai makan yang buat ubi rebus ni tau yummy..

30/6/13 21:50

@S.K.Ahye fais...owh rugi tak bfast dengan ubi rebus.sekali makan kenyang sampai tengahari he3...

30/6/13 21:51

@Carl Lesmanahye CL tqvm tau singgah komen.itulah nenek2 kita je suka buat ubi rebus,kan.mak2 moden zaman la ni suka goreng frozen food je he3...

pergh mesti sambal tu kaw2 pedas,mau tercabut lidah he3...

30/6/13 21:54

@Tetamu Istimewahye TI...wah bestnya tanam sendiri,nak makan bila2 masa je boleh.ye betul tu kadang2 budak tak kena gaya,depa tak nak ubi rebus.kena jugak kenalkan diorang makanan ruji masa zaman nenek moyang kita dulu2.

30/6/13 21:55

@Nao Meihye NM.hah?dengan susu pekat wah tak pernah try.selalu roti canai ke roti keping ke yang cicah susu pekat.bolehlah try nanti he3...

30/6/13 22:31

susu pekat ?? leh cuba gax..kekekeke... ekh.. suka gax makan ubi rebus.. tapi biasa makan ngn gula pasir.. xprnh ngn smbal ikan bilis .. ehhehehe :)) leh cuba nnti ^^

30/6/13 23:37

@AiSyA LiEzAhah?makan dengan gula pasir je..cer cuba dengan sambal ikan bilis..mesti bertambah ubi tu kat pinggan he3..

1/7/13 04:05

adeh... meleleh air liur tgk ubi tu... yum yum... nak sikit!!

sedapnya. hari tu ada budak opis bawak ubi tu . sedapnya makan macam tu
first time cuba

1/7/13 14:03

@Nora Karimalah dah habis,nanti kita hantar by skynet ye he3...

1/7/13 14:04

@.::: Princess MOMOY :::.owh 1st time?biar betul ni sis?best,kan simple but delicious ^^

1/7/13 14:51

Salam.

Terliur saya (@__@)

Mak saya pun kadang2 buat kak, lawannya dengan sambal ikan bilis la.. serupa la, buat mcm akak juga, asingkn dengan yg dah greng. Bila nak rasa rangup2, tambah kendian kan,hehe

Makan petang2, lagi tgh hujan kat luar, ohohoho, sedapnyeee, dpt plak kopi o panas,hahahaah, jauh dah saya berangan ni (T__T)

1/7/13 21:18

Ya Allah..teliurnya.. nasibaik terbaca entri ni.. esok juga sy gi cari ubi kayu.. (buang tabiat jap), sy betul tak pernah makan ubi kayu dgn sambal.. selalunya dgn gula xpun kosong2 camtu. fuh! nekad. kedai runcit sebelah je pun. wee~

1/7/13 22:01

@Tinta Lanawsalam lana..wah sep seplah kak lea dengan mak lana he3..

betul2 makan masa hujan..sejuk2...kena dengan kopi o wowwwww...

1/7/13 22:02

@BiskOtwah berjaya jugak buat biskot tergoda auwwwww he3...nanti makan ingat2 kak lea tau ^^

1/7/13 23:36

salam kak lea...
huarghhh!!!
nak dugak!!
nak dugak!!
kenapa makan benda sedap cenggini..
x aci.. nak nak nak..
tenapa x ajak.. wuargh!!(hentak2 kaki kat meja makan..)

1/7/13 23:37

sedap tu kak...kalau tahu...nak remy singgah rumah akak tadi...dah lama tak mkn ubi rebus....

2/7/13 00:34

@Gee GTGwsalam hahahaha adeih...erk?pesanan ikhlas.....doraemon tak boleh makan ubi kayu..nanti akan berlaku sawan ke'kayu'an sekian terima kasih ngeeeee...

2/7/13 03:12

ya allah... meleleh air liur tengok ubi rebus ni!^^

2/7/13 08:57

@Remy hazzahahhaha alah dah habis ngeeee.. ^^

2/7/13 08:57

@denonanti minta mama buatkan ye ^^

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...