45

Biskut yang CINTAlah sangat nak buat

01:39 |


Bila baca je pertanyaan Aisya Lieza



Teringat pulak memori semasa rajin buat biskut dulu2
Ye diulangi..DULU-DULU
Sekarang???
Rajinnnnn..see my finger,lah kan
Tunjuk situ tunjuk sini 
tadaaaa..
Menimbunlah biskut atas meja hagagagaga..

Mesti ada biskut yang korang cintalah sangat nak buat,kan
Kak Lea tak suka sangat jenama moden2 ni
Nama je hangat di pasaran
tapi rasa lebih kurang sama je
Lebih suka kuih2/kerepek tradisional

Kak Lea dulu rajinlah jugak tolong Tok Mah 
Masuk mulut lebih banyak dari yang di atas dulang
Tu antara penyebab banyak ponteng puasa masa darjah 1 dulu he3

Owh,kredit semua foto di bawah kepada owner asal ^^

1) KUIH SIPUT


Satu hari tu balik je sekolah
Tok Mah suruh tukar baju,solat Zuhur
Kemudian kena tolong lenyek doh tu
atas papan erk..ntah apa nama
Zaman la ni papan tu dah kecil...canggih
Zaman dulu macam papan sental baju tu je hahahaha..


Dahlah doh banyak
Letih bagai nak rak,jari macam nak melecet


Cinonit pulak tu siput yang terhasil
Huwaaa...
Cintalah nak buat tau tak...


2) BISKUT TAT NENAS

Ni eksperimen mak tersayang
Balik je kerja,mak dengan muka penuh keibuan
sayu memujuk pergi dapur
Dapat rasa aura terperangkap akan berlaku di situ
Tengok atok pulak busy dengan nenasnya
Huwaaa....suka makan tapi tak suka buat
Leceh!!!

Mak kata kawan dia di office 
dah ramai order style gulung2 ni
Kena jugak siapkan 

Sedangkan Kak Lea lebih suka macam ni
Senang buat dan senang telan

Memang ramai puji jem nenas yang atok buat 
dan kulit doh yang mak hasilkan,ni sedap
Tapi tau tak letih nak uli sebiji...sebiji jem nenas ni
Kemudian masukkan dalam doh tadi
bentukkan dan kena ukir sikit bagi cantik dengan garfu
Kemudian sapukan sedikit kuning telur di atasnya

Perghhhhh....
dalam suka tak suka tu
Kawan Kak Lea pulak ramai order
gara2 mak pujuk suruh bawa ke office
Nak tak nak kena tolong mak
Cintalah sangat kat biskut tat ni

3) BISKUT DAM

Ni memori dengan mama pulak (mak tiri he)
Ni idea Kak Lea 
Balik je sekolah excited belek Majalah Jelita Edisi Ramadan
Terpesona melihat warna2 ni,
macam manalah nak cantum2 jadi macam tu,ye

Maka nak menangislah buat biskut dam,ni hah
Selapis demi selapis

Dah jadi macam ni
Kenalah potong

Masa bawa balik kampung
sedara-mara pakat puji sedap
Kawan yang datang beraya pun suka
Kak Lea???
Suka..sapa tak suka dipuji hasil air tangan sendiri,kan
Tapi...
Tobat....itulah kali pertama & terakhir
Sejarah takkan berulang lagi bersamamu
Biskut Dam
Cintalah sangat....


Korang pulak???


45 comments

19/7/13 02:15

oooh..macam tu rupanya buat biskut dam tu.. *baru tau*

19/7/13 02:16

wahh siput tu my fav, acik suka kuih makmur dan almond Landon nyum nyum :)

mmg tiap tahun akan tolong mak buat kuih ni :)

19/7/13 02:17

hehehe.. al suka buat choc cookies xD hahah.. skrg tgh godek2 resepi lain.. ceh! tunjuk rajin sikit cuti2 nih..xD

hahaha.. tension je tgk buat biskut dam tu akak... hahahhaxD

slmt malam..

19/7/13 02:50

@nanadhahaha ye ke sis nanad...takpe2 kita belajar nama2 biskut ye he3..

19/7/13 02:51

@Aku Penghiburbikut makmur fav kak lea jugak tu acik he3..

wahhhh acik tolong mak?perghhh sejuk perut mak mengandung he3...nak resipi nak resipi he3..

19/7/13 02:52

@AiSyA LiEzAwah,kak lea pulak choc cookies tulah order dengan sepupu ngeee..

perghh rajin AL ni..untunglah sapa kawin dengan AL ni he3..nite dear ^^

Wahh ... Semua biskut lame ... Kalau suh buat skang jadi tak ? Ehehehe ...

19/7/13 07:16

salam kak lea.. wah.. huntunglsh beliau pandai bust bisikuttt...

tngan saya dah keras..dah 5 tahun x pegaag senduk..hahahaha.. adehh ^^

19/7/13 07:32

dulu kat kuantan, kenit rajin buat biskut raya. Ada sekali tu sampai 9 jenis sebab orang dok order hehe.

Tapi, tu kenangan lama...oven dah duk jauh kat melaka. Tak dapek den nak buek biskut rayo...makan buleh la hehehe :D

19/7/13 11:32

2tahun lepas, buat biskut cornflakes madu. yg masak atas api pastu bakar dlm oven. org kata senang2~... ok la buatnya mg senang, tp nak bakarnya.. ya ampun~.. cup dh la kecik.. serik nak buat, last2 beli je. keh3

19/7/13 11:48

tart nenas dan biskut dam tue saya suka... kuih siput tue kurang sikit..
hahahha...


*tak pernah buat biskut raya*
koh koh koh

19/7/13 12:13

@Hani Fadhlina Abdul Rahmanhahaha kena godek balik resipi ngeee....

19/7/13 12:14

@Gee GTGwsalam gee...hahaha kak lea pun dah lama tak buat biskut mau patah semua peralatan kat dapur he3...

owh nak kena belajar ni,gee...panggilan nasi minyak dah mai hahahaha larikkkkkk...

19/7/13 12:15

@Kenit Cinonetwowwwwww,perghhhh 9 jenis tu sis!!!alah buatlah lagi..serulah serulah itu oven supaya mai dekat he3..

19/7/13 12:16

@BiskOthahaha kak lea pun selalu jugak buat dengan mak masa tu,sedapkan.buatnya leceh...orang lain telan tak sampai satu saat je he3...

19/7/13 12:17

@Aujinzowh sep seplah kita.hahaha kalau aunjinz buat biskut raya,kitorang pagi2 buta dah beratur bawa balang kosong minta isi ngeeee..

19/7/13 14:57

akak dah boleh bukak perniagaan sendiri ni. untung kak kalau jual kuih , paling rendah pun 1 bakul kecik boleh jual rm 15 :)

19/7/13 15:32

Amboiii rajinnye buat biskut rayee dulu2 yea..hehe..baru tau cmne betul2, ish mcm leceh gile jee nk buat sume kan..hehe..Qeela lagi suke buat cake, hehe, biskut kene blaja dulu, hehe..

19/7/13 17:03

in shaa allah puasa ke 20 start buat kuih.. kuih siput tu memang tiap2 thn buat :)

19/7/13 17:36

wah sedapnya sedapnya!!!! :)

19/7/13 18:02

semua tu yumida pnh mkn
sedap laaaaa!

19/7/13 22:25

hihihi..... dulu-dulu zaman sekolah saya pun rajin buat kuih siput. Tapi sekarang di zaman kerja ni saya masih rajin... rajin tunjuk kat kedai kuih siput kalau nak makan.

20/7/13 00:10

Alahai..rajin akak! Tart nenas saya punya kegemaran! Setiap kali raya, itu kuih wajib ada. Aduh...ngidamnye rasa. Dulu pernah makcik beli satu balang besar ni ( sambil tunjuk isyarat balang besar punya), saya tengok seminggu raya, tapi banyak lagi ada balance. Saya bedallah sambil layan PS2 masa tu. ahaha

20/7/13 00:10

@syuk shusukehye syuk...owh kalau rajin bolehlah kak lea ajak mak lagi sekali buat ngee...nak jual tu taklah kot.tak larat he3..

20/7/13 00:12

@Qeela Ainihye qeela..buat kek lagi senang,kan.buat biskut ni comel2 semuanya,memang berjanggutlah tunggu he3...

20/7/13 00:12

@Amanina Madswah sis nina...nak jugak nak jugak he3..

20/7/13 00:13

@denohye deno,wah mesti kuih raya deno banyak tahun ni he3..

20/7/13 00:15

@Yumida Hudahye sis yumida..owh nanti share ye biskut femes kat sana apa pulak he3..

20/7/13 00:15

@MystoryPicsep seplah kita.tunjuk2 pun perlu ada skill hahaha...

20/7/13 00:46

@Khamsi Abdullahhahhaha ok2 kak lea nampak tangan khamsi tunjuk balang besar mana he3....

sedap dimakan..seksa nak buat he3...wah best tu...

20/7/13 00:48

Haa...kan? Tulah, nampak gayanya kena belajar buat sendiri lah lepas ni.

20/7/13 00:53

@Khamsi Abdullahorang bujang kalau buat cookies mesti sedap,macam kawan officemate kak lea..tiap2 tahun tak menang tangan budak tu..tabik spring.

nanti khamsi try tau buat..mesti ramai awekz2 jadi regular customer he3..

20/7/13 00:59

@||aLeaSaRa|| http://www.realiticikpin.blogspot.com/ brader ni pun pandai kak! Dia suka tengok masterchef. Hari tu dia cakap pandai buat pavlova..aduh..berkeriuk pulak perut cakap pasal makan ni. :p

20/7/13 01:32

@Khamsi Abdullahwah tqvm tau..boleh kak lea terjah blog brader tu he3..selamat bersahur ye ^^

20/7/13 06:44

woww..he3..mak sy suka bt t.nenas tu =) sdap2..suka mkan..kuih siput 2 pun suka..ada rsa kari2 g2..sy ni xsuka sgt bskut raya..mmg memilih..kalau ada hidangkn krepek..cnfirm ambil krepek dlu..hi3

20/7/13 07:03

@S.K.Aha'ah fais..daun kari tu bagi harumkan lagi kuih siput tu,kan.

owh kak lea pun prefer kerepek..biskut moden2 ni makan sebab nak ambil hati tuan rumah je ngeee..

20/7/13 08:34

Kakak saya tiap-tiap tahun hari raya buat kuih siput ni.

adoi dah start entri biskut raya dah ni
iskkk...

20/7/13 12:20

@.::: Princess MOMOY :::.sob sob tsk tsk jangan sedih..nanti kita sama2 nangis pulak he3...

21/7/13 06:45

jaa pulak mmg x reti bab nk buat biskut taya ni. biasanya jaa tlg tekap aje bentuknya. adunan akak yg buat hihihi. biskut yg jaa pling suka ialah mcm akak jugak biskut dam yg kedua biskut arab. biskut yg paling x suka ialah tat nenas... hihihi...

21/7/13 13:35

@jaakechikowh memang senang kan kalau tekap2 ni.kak lea pun suka kuih arab habis sebalang kalau duk depan tv he3..

22/7/13 21:53

kak lea.. kuih siput tu.. alamak.. fav time raye uh.. nak nak nak.. hehe.. nak buat x reti.. so kne beli lah.. hehee

24/7/13 09:14

@syaafi sushiwah fiza pun suka ye kuih siput..kak lea pun sekarang ni tunjuk2 je ngeee...

24/7/13 15:07

Saya harap akak jatuh cinta balik nak buat biskut,hik3 >_<

Saya sekali je pernh buat biskut kak, masa form 3, tu pun dgn makcik. Dgn mak kluarga sndiri tak pernh buat. Dari saya kecik smpai besar ni, beli siap je :)

Ada sebabnya, nanti saya citer dlm entry,ekeke.

24/7/13 15:34

@Tinta Lanaowh lana tak stay dengan mak ke masa tu?wah tak sabar tunggu entri lana..^^

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...