48

Kot ye pun dia kuli......

00:27 |

Kak Lea geram betul dengan satu tokey kedai ni
Kedai dia memanglah best
Hardware,stationery,toys,peralatan rumah semua ada
Dekat je dengan rumah Kak Lea 
Kenapa geram?

Mana taknya
Kalau nak marah pembantu dia
ikut sedap mulut je sembur
Pekerjanya perempuan..muda lagi
Mungkin baru awal 20-an
dari negara seberang

Kredit : Google

Ok memanglah dia anggap dia tu tokey
dan 2 orang lagi tu hanya pangkat kuli
TETAPI...
Itu bukan alasan terbaik
untuk dia marah kulinya di depan pelanggan!!!

Ayat yang digunakan sungguh sumbang di telinga comel Kak Lea,ni
Sampai tertoleh-toleh anak2 Kak Lea
Terkejut!

Perghhhhh!!!
Itu baru di kedai
Kalau diorang di rumah tokey tu
agaknya apalah nasib mereka tu,ye
Kena cuci kereta,basuh baju
Masak,jaga anak2 yang lasak
Sental lantai sampai berkilat macam cermin


Bini tokey tu pulak hanya memandang je
Memang mereka pasangan yang serasi,kot
Satu jiwa sebab mulut takde insuran
Dalam hati takde tasik
Tu sebab panas baran je

Kesian pekerja tu menahan malu 
di depan pelanggan
Kalaulah kuli tu tak bantu buka kedai di awal pagi
Sapu lantai,mop lantai
Angkat barang berat dari MPV baru si tokey tu
Susun atur barang2 di rak supaya nampak menarik
Tokey tu ingat kedainya ada pelanggan ke nak masuk?
Dia pun tak mungkin mampu bertukar kenderaan


Kak Lea pernah jugak masa lalu-lalang depan kedai tu
Nampak berkerut masam je muka pembantu tu di luar
Adakalanya nampak sorang tu macam baru lepas nangis
dan sorang lagi memujuknya
Kesian diorang
Mentang2lah kuli..datang dari jauh cari rezeki
Mereka tu pun ada maruah diri

Jadi kita tak terkejutlah kalau baca je suratkhabar
Kes majikan dibunuh..didera...dipukul
Alahai......

Huishhh pak kal ler Kak Lea ni
terdesak pergi kedai tu malam2
Sebab anak kembar bertuah last minute teringat
Kena beli manik untuk subjek PSV di sekolah
Hurm malaslah nak jejak kaki kat situ lagi
Tak pasal2 Kak Lea lempang tokey tu he3..


48 comments

1/7/13 00:37

he3 kakLea bekeng lagi upenya :) kedai area nilai ke?? tokey cina eh?? hm biasalah 2 kak, kalau pgkat dh rendah..mmg slalu kena tindas..xptt la bt cm2..sbb dia pn org jga, mstilah ada perasaan..kan dibtnya khianat kt kedai 2..lingkup tokey 2 hu3..

1/7/13 00:37

kesian kut... kalau AL kat tmpt dia pun malu.. hishh~ berhenti keje terus kalau dpt boss cm tu.. tu y malas kalau keje bawah org nih.. hurm.. x setimpal dengan keje kita.. oho~

1/7/13 00:38

report kat jabatan kerajaan la kak.
ke pujuk pembantu kedai tu pi keje tmpt lain.

1/7/13 00:40

hahaha..kak lea...jangan beli kedai tu..hahaha...:)

1/7/13 00:43

@S.K.Akat salak tinggi,fais.hurm itulah he3...

agaknya tokey tu tak pernah baca suratkhabar,kot kes majikan yang dipukul/dibunuh.manusia kalau dah selalu dimaki hamun,kesabaran mereka takkan bertahan lama :(

1/7/13 00:44

@AiSyA LiEzAbetul tu AL..kesian diorang penat je lebih.ntah berapalah gajinya huhu...

1/7/13 00:46

@syuk shusukehurm ntahlah syuk..tapi dah lebih 2 tahun siorang tu bertahan kerja situ.tak tau atas alasan apa boleh stay lama gitu.

abah kak lea pun pernah jumpa kes macam kat atas.senyap2 abah interview diorang,ajak pekerja tu kerja dengan abah kat klia he3...

1/7/13 00:47

@Nao Meihye sis tulah tak mau dah pergi,menci arghhh..takut kak lea geram terlempang tokey tu ngeee...

1/7/13 01:18

"Setiap yang hidup pasti akan mati".... alangkah baiknya jika semua manusia memahami hakikat ini. Tentu mereka akan lebih hargai manusia lain.

1/7/13 01:53

@Abe Dinterima kasih ye abe din sudi komen.yelah kan,kalau dah pegang title tokey..kenapa perlu aniaya dan malukan pekerja.mereka pun manusia yang ada harga diri :(

1/7/13 04:00

alahai kesiannya... kalau saya, mmg saya tak pegi dah kedai tu... huhuhu

1/7/13 07:30

noh dlu penah keja ngan tokey cina...mmg strict sket cina ni...tapi kalau buat keja rajin, diorg jadi baik. tu je...kalau melayu, ada yang baik, ada yang teruk jugak.

1/7/13 08:47

DAPAT MAJIKAN BAIK,ORG GAJI BUAT HAL
DAPAT ORG GAJI BAIK,MAJIKAN PULAK MELAMPAU..BILA NAFSU KUASAI DIRI TU PASAL SMPI JADI KES BUNUH.NAK SALAHKAN SAPA?

kedai cina ke dear ? mmg ada yang mcm tu. mesti pekerja di asabar je. dtg jauh cari rezeki

kesian diorang ni... pernah gk terjadi orang melayu kita ni ulat tiket kat pudu curi tiket bangla gara-gara bangla ni xbeli tiket dekat dia terus beli kat kaunter....

kesian plak ngan bangla2 ni...

1/7/13 10:02

He he.. idea jahat ni.. pakat pi hasut pekerja tu lari nak.. Lea amik satu, che mid amik satu.. tentu dia orang suka keje dengan kita. Hat Che Mid punya tu, boleh che mid daftar jadi ahli baru marhaban ha ha..

1/7/13 11:27

Patut si majikan tu pergi ambil pengalaman kerja makan gaji dgn org...baru dia tau perit maung kerja ngan org ni :/

1/7/13 13:49

@Nora Karimhye sis nora..hurm tulah kena cari barang kat kedai lainlah pulak he3..

1/7/13 13:51

@Noh Kodianghye noh..sebenarnya takde beza pun tokey kita kaum apa,kan.kita sendiri kena pandai bawa diri dan jaga disiplin.tapi tokey yang ni meroyan memanjang adeihh..

1/7/13 13:51

@Irfabetul tu sis irfa..hurm..salah diri sendiri sebab tak bijak kawal emosi ^^

1/7/13 13:53

@.::: Princess MOMOY :::.hye sis momoy..hurm...hehehehe....

kak lea rasa pekerja tu pun dah takde tempat lain nak cari rezeki,mungkin dia takde banyak pilihan :(

1/7/13 13:54

@GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdArhye sis tqvm singgah dan komen ye.owh kesiannya bangla tu..malulah kaum kita buat macam tu hampeh betul...

1/7/13 13:55

@che midhehhehehe ok jugak tu che mid.apa?wah best tu kalau jadi group marhaban che mid..nak jugak nak jugak join ngeeee...

1/7/13 13:56

@Cikgu Kacamatahye CK..ye betul..betul.baru depa tau bagaimana perasaan jadi kuli makan gaji hukhuk..

1/7/13 14:49

Salam.

Dalam hati takda tasik?? camna tu kak lea,hehehe. Saja mengusik >_<

Kak lea sound je tokey tu, "apa pasal lu garang2 ini mcm??"

Diorang pun manusia juga kan kak lea.. takda siapa yg suka ditengking, lagi2 depan org ramai..

1/7/13 14:49

mungkin itu salah satu management yang dia laksanakan...

1/7/13 18:12

bahasa budaya kita..hhmm.. nak marah boleh.. tp ckp lah personally kan.. hhmm.. atlist xde lah mengaibkan pekerja, tkut nnt hilang pulak semngat nak bekerja ..

1/7/13 19:16

sakit ati betul klo jumpe majikan yg laser xde insurans camni
kita pulak yg x sanggup nk tengok
nak..kak lea..yumida kasi tangan soh lempar sekali kat tauke tu :)

1/7/13 20:37

kak lea., kite nmpak asap kua dr telinga kak lea tahan geram hehe

1/7/13 20:49

manusia memang mudah lupa diri , mentang2 di atas sikit dah berlagak . sedangkan di mata allah orang tu dengan pekerja dia hanya sama saja .

#semoga pekerja tersebut diberikan kesabaran yang kuat, kita datang cari rezeki tapi boleh pulak bos yang macam takdak hati perut . aiyoyo ,

p/s: kalau carl orang sound2 , kasi sound balik tak pun sekepal tangan naik kat muka . hahahaha .oh gangsternya . kehkehkeh :)

1/7/13 21:12

assalamualaikum kak leaaa.. kami dtg nak beraya.. huishh lama tak bermarathon disini.. tgok2 dtg akk dah magha.. kikiki.

lain kali jgn pergi tempat camtu dah kak, bahaya harini dia marah terang tang tang pekerja dia, silap haribulan, kita yg jd mangsa..

1/7/13 21:53

@Tinta Lanawsalam Lana.hehehe takde tasik tu maknanya diorang ni spesis berapi...cepat je temper ngeee..

itulah lagi lama kak lea kat kedai tu,silap2 dengan heels kak lea lempar huhu...

1/7/13 21:54

@Tukang Karuthurm tak jugak TK,pekerja 2 tu je.memang peel tokey lain macamlah.kalau diorang lari bukan senang tokey tu cari ganti..he3...

1/7/13 21:56

@syaafi sushiye kak lea setuju syaafi...big clap untuk syaafi yehhhhh ^^

1/7/13 21:56

@Yumida Hudabetul tu sis...hehehehe tu dah jadi tamparan wanita..mau berpinar tokey tu ngeee....

1/7/13 21:57

@Chuu Muqhliscepat2 panggil bomba he3...

1/7/13 21:58

@Carl Lesmanabetul tu carl.masa ni dia senang hati goyang kakilah.tak lama lagi mana tau kot ada saingan dari kedai 2lain..masa tu baru dia tau,kan.

wah ok lari takuttt he3...

1/7/13 22:00

@BiskOtwaalaikumussalam biskot,hahahaha cehhh cubit kang ngeeee..

itulah tak mau dah pergi kedai tokey tu mencilah habis kecomelan kak lea marah2...tolong jangan muntah ye he3..

1/7/13 23:08

salam kak lea..
wuishh.. baru saya tinggalkan 3 hari.. kak lea kite dah jadi ganas.. jangan kak lea..
sabar.. tarik napas.. fuuu~~

kak la.. biasalah.. manusia masa senang gitu lah..
diorang memang.. kita jadikan pengajaran..kesian kat kuli die.. hurmm..

1/7/13 23:33

mcm tahu jer kedai mana tu kak...... he3..memang kasihan kat pekerja tu..... dah ler dua2 kurus kering......

2/7/13 00:39

@Gee GTGwsalam gee.hah itulah.kalau tinggal kak lea seminggu mau jadi hulk yang hijo tu ngeee...


ye betul tu,kena hargai semua orang tak kira pangkat ^^

2/7/13 00:39

@Remy hazzabig clap untuk remy..ak ah kedai tu ler ^^ betul diorang kurus jelah..huhu...

2/7/13 01:24

salah kita jugak perkara yg tak diingini berlaku.. huhu
layan baik2 kan elok

2/7/13 03:10

sabor kak...

hehe baca entri ni je dah boleh berteka2 apa bangsa tauke kedai tu...wakakkaka...saya pernah tgk LIVE jugak kuli (warga myanmar) kena maki dgn tauke (AKA bekas boss tempat sy pernah berkerja) atas sebab ikan dalam akuarium sekor dah mati....alahai....bayar gaji mamat tu ciput je...tapi dia buat mcm hamba abdi...tapi mmg tak dinafikan mentaliti bossy diorg mmg camtu...dah DNA mcm tu nak wat camne...kalau boleh nak perah habis2an...tgk la time shopping kat supermarket mesti ada org gaji kena tolak troli...wakakaka
dekat singapore org gaji kena angkut beg askar budak national service...
bila indonesia buat skim satu org gaji satu tugas baru diorg tau nak meroyan....

3/7/13 10:47

@Amanina Madshye sis.ye betul tu majikan dan pekerja kena saling hormat-menghormati dan saling menghargai...

3/7/13 10:48

@deno hhehehe ok2 kak lea dengar nasihat deno yang comel ni ^^

3/7/13 10:51

@Hatimi Tahirruddinhye timi...ye betullah tu tekaan timi ^^

tapi tak kira kaum,kadang2 kaum kita pun melampau jugak kan huhu.owh nice sharing...ceh gara2 ikan pun boleh jadi macam tu tak patut.lain kali sumbat je ikan dalam mulut tokey tu he3..

sekarnag kos nak ambil maid mahal betullah!boleh buat bayar deposit kereta he3..

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...