46

Menu wajib kalau tak lalu makan sahur?

03:08 |

Apa lagi serunding daginglah
Tak lalulah nak makan nasi berlauk kuah lemak2
Mata yang kuyu terus segar bugar
pabila serunding melalui tekak di pagi hari



Sama ada pekena serunding dengan nasi goreng ke
nasi putih bersama sup sayur panas2 ke
ataupun dengan beberapa keping roti putih
dah kenyang


Setiap kali sebelum ramadan
mesti pergi satu kedai runcit tokey cina,ni
kat Bandar Baru Salak Tinggi
Sebab akan ada sorang pakcik melayu ni hantar stok serunding
Serunding ayam pun ada
Berat 250gm berharga RM 15.00
Sedap..terasa pedas,masin & manisnya rempah
Tak 'lari' rasanya setiap tahun

Oklah selamat bersahur dan menunaikan ibadah puasa
Hari ni mesti ramai keluar shopping raya
Kak Lea minggu depan masa hari bekerja
Tak sangguplah nak keluar hujung minggu
Macam semutttttt
^^


46 comments

20/7/13 04:57

Ya Allah.. dalam peti sejuk ada serunding mak CM bagi masa dia ke Terengganu hari tu.. napelah tak terlintas nak makan..t kasih mengingatkan..

20/7/13 05:44

Sama lah kita. Nenek saya panggil saya ratu serunding :3 especially bila bulan puasa

20/7/13 06:29

@che midhye CM wah dah bangun sahurlah ni he3..owh ye ke..nasib baik teringat ye he3..

20/7/13 06:29

@Dzureen Darwishahahaha ratu serunding kelas gitu ngeee...

20/7/13 06:35

wowww..sdap ni, mkan saje2 cm2 pn sdap =) selamat bersahur kakLea

20/7/13 06:59

@S.K.Ahye fais..ha'ah kan ratah macam tu pun sempoi.terima kasih..selamat berpuasa ye ^^

20/7/13 07:34

Kedua nenek saya suka buat serunding daging. Orang Kelantan panggil sambal daging. Lama dah tak makan, kena cari!

20/7/13 08:16

samalah umah kite pun ada tp lum termkn lg sbb msh berselera time bersahur..hehe

20/7/13 08:26

Memang sedap kalau mkn ngan nasi panas, klu sy time sahur xlalu makan yg berkuah, yg kering2 camni memang jalan je hehe..

20/7/13 08:57

emmm... serunding! tadi deno makan sayur dgn daging goreng^^

setuju. sama la kita.

momoy sahur ada nasi panas n serunding jalan. hehe. sedap.
esok nak pose , terus pergi cari serunding daging untuk sahur.

cuma kat sini serunding dia manis-manis. huhu. momoy suka yang rasa macam pedas sikit

20/7/13 09:45

serunding oh serunding... selalu bawak serunding bila travel ke negara orang.. paling versatile.. koh koh koh

20/7/13 10:15

sedap tu kak.... remy tak try lagi serunding waktu bersahur... masih elok jer dalm peti ais tu......he3

20/7/13 11:31

kalau 'lari' , akak cuba kejar ok .... ehhh

20/7/13 12:07

@Khamsi Abdullahwah nenek buat lagi sedap,kan khamsi.owh sambal daging?wah menarik info ni..ingatkan semua negeri panggil serunding ^^

20/7/13 12:07

@Jemarisuriwah bagus2 mesti masak best2,tu berselera masa sahur he3..nak resipi ngeee...

20/7/13 12:08

@huny madubetul..betul..sep seplah kita

20/7/13 12:08

@denowah kak lea pun suka daging goreng yummy...

20/7/13 12:09

@.::: Princess MOMOY :::.owh kat sana manis2 ye?kak lea pun suka kalau yang pedas ^^

20/7/13 12:09

@Aujinzbetul tu aunjinz...owh teringat entry aujinz ke vietnam he3..

20/7/13 12:10

@Remy hazzahahaha awat diperapnya dlm fridge...meh bagi sikit he3..

20/7/13 12:12

@the malay malehahaha next time kalau lari rasanya..kak lea standby nak kejar pakcik yang hantar stok tu he3...

20/7/13 13:29

sedapnye serunding tu kak lea
kat peti ais umah yumida pon ade
serunding ikan..sedap!

A'ah, baru teringat, nnt nk cari lah wat stok ...

20/7/13 14:27

@Yumida Hudawah semua pakat simpan serunding kat fridge he3...

owh atok kak lea pun ada beri serunding ikan ^^

20/7/13 14:27

@Hani Fadhlina Abdul Rahmancari jangan tak cari ngeee...

20/7/13 16:46

aduhhhhhhh sedapnye , klau mkn gn nie pon dh cukup

20/7/13 17:50

teringat arwah nenek masak serunding daging...

20/7/13 20:42

@Aku Penghiburhye acik ha'ah betul..betul he3..

20/7/13 20:43

@syuk shusukeowh mesti yummy,kan syuk

20/7/13 21:53

hehehee... xD kdg2 kalau xada selera mkn..minum susu je.. -__-

20/7/13 22:08

@AiSyA LiEzAwah lagi sempoi he3..

20/7/13 22:54

serunding paling sesuai dimakan bila tekak tak boleh terima lauk lain kan kak ;).

20/7/13 22:58

@Kenit Cinonetye betul tu sis,sahur kejap lagi kak lea nak layan bubur lambuk dengan serunding he3..

21/7/13 06:34

ramai org kata mkn serunding ngn nasi best bila bersahur atau masa duk asrama. tp bila jaa cuba mcm x lepas lak nk telan. ntah le knpe, huhu..

21/7/13 13:36

@jaakechikowh macam itu pulak ye..rugi tak pekena serunding pagi2 buta tau he3..

21/7/13 14:25

nampak sedap tu..... makan ngan roti pun selera gak...

My recent post : Khasiat Halia - Infografik

21/7/13 20:36

serunding cicah ngn lemang, ketupat, nasi impit n makan ngn nasi macam tu jer pun sodappp..

21/7/13 23:33

@Lime Dotmyhye wah lama tak mai sini he3..ha'ah makan dengan roti pun walllaa!!!

21/7/13 23:33

@BUNDA a.k.a KNbetul tu bunda..serunding ni tak lapuk dek zaman walaupun dah banyak menu moden la ni ^^

22/7/13 21:44

serunding.. sedapnye.. waaa~~~
tp klu sahur.. fiza lagi suke makan karipap.. heheh.. makan 3 keping.. pastu minum air.. pastu tidur.. hehe

24/7/13 09:11

@syaafi sushiwah makan karipap pun sempoi,kan fiza..sedap2 he3..

24/7/13 15:04

Salam.

Ooo..menu wajib akak serunding ya..saya, bulan2 posa ni..kalau tak lalu..urmm..menu wajib saya sambal ikan bilis :)

Sehari sblm puasa tu, mak dah siapkan. Sambal ikan bilis kan tahan lama.. mcm saya asingkan sambal dgn ikan blis. ikan blis tu greng kaw2, pastu bila nak makan baru campur dgn sambal.

Bila dah bertmbh usia cam kita2 ni kak lea..benda simple2 mcm ni je yg sedap..betul tak kak? kan kan? Akak angguk je ea,hehehe

24/7/13 15:36

@Tinta Lanawaalaikumussalam lana...ha'ah seakan2 menu wajiblah.

owh kak lea pun pernah share entri sambal ajaib..yang atok masakkan.senang time nak makan tabur je sambal ikan bilis goreng he3...

ok2 kak lea angguk laju2,nyaris kepala terpusing 360 darjah he3..

24/7/13 22:13

salam kak lea..(fuuuu~~ penatnye salam kak lea..hahahahaha)

saya dah dua hari terlepas sahur.. huarghhh!!!! manyak lugi maaa..sob2.. :(

saya kalau sahur kat sini.. bangun pukul 5.20 pg.. pastu minum air kotak cekelat..pastu makan kurma.. pastu gosok gigi.. solat..huahuaaa.. simple sangat.. yeay!! selamat bersahur kak lea..^^

24/7/13 22:33

@Gee GTGwaalaikumussalam gee...hahaha 1000 kali gee bagi salam pun kak lea sanggup ngeee...

wah tahan ye perut.kalau kak lea sahur macam tu,pukul 10 am dah terguling lapar ngeeee..

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...