38

Persiapan Pra Ramadhan

21:59 |




Mestilah kita nak lebih cantik & wangi2
 ketika 'berhadapan' dengan Allah SWT di bulan Ramadhan.
Amboi,masa keluar dating dengan orang tersayang
boleh pulak melaram habis?
Lagi bestlah dating dengan Pencipta kita


Susun kemas & cantik2
Mudah capai masa
nak bertadarus bersama ahli keluarga
Buku agama boleh dibaca untuk tambahkan ilmu
dan mantapkan iman



Ahli keluarga yang sudah tiada
dilupa jangan
Cabut segala rumput2
Bersihkan persekitaran kubur 
'Terang'kan dengan bacaan surah2 & juga doa


Beberapa hari lagi kita akan berpuasa
Jangan lupa menghubungi ibu bapa/adik-beradik
serta orang yang terdekat dalam kehidupan
Mohon keampunan
Kiranya 0-0 ler
Bukan Hari Raya je kita kena bermaafan,tau!

 Tak perlu kata apa2
Kat atas tu semua dah ada he3..


Mula2 berpakaian yang sopan..tak seksi
Kemudian pelan-pelan pakai pulak selendang
Takpa walaupun selalu terkeluar rambut berjambul
Alhamdulillah...niat yang baik selalu dipermudahkan
Tadaaaa....dah pakai tudung pulak
Kan comel tu!

Huissshhhh...
Ni pun kira persiapan Pra Ramadhan,tau!
Takdelah pening bila pergi kedai berhampiran
Minyak habis,gula pasir habis
Senang beli stok keperluan yang penting2


Hurm...
Persiapan korang pulak?
Owh kenapa baju raya takda dalam kartun ni?
Sebab lupalah nak lukis!!!
Penting tu huwaaaaa.....



38 comments

5/7/13 22:46

he3 rajin betol la kakLea lukis =) kagum jap, sy ni punyalah malas wlwpn rasa nk bt..biasalah mood 2 berubah2..yg ke4 tu sy stuju sgt2, smstinya raya je bru nk minta maaf..tp tgok berita, ayam dh naik harga..hohoho..

5/7/13 23:05

wahh!! perkongsian yg bagus! siap ada gambar2 tu... mmg menarik! ^^

5/7/13 23:19

@S.K.A hye fais..tulah lukis cepat2,lepas ni dah terawih mana ada masa nak spent time lama2 he3...

hahahaha kena mogok makan ayamlah :)

5/7/13 23:20

@denohye deno..tqvm dear :)

5/7/13 23:44

Salam.

Akak, lukisan 1st tu, comey sungguh >_<

Suka saya point perbaiki penampilan itu.. betul la tu, nak buat baik ni, biar pelan2.. biar ada peningkatan.

Yang no 7 tu, stok brg dapur ke stok nak buat kueh raya,ekekeke.

Comel je rasa entry kali ni. Saya nak lukis comel2 ni, jgn harap la. makan roti caneyyy lagi saya suka *tetiba je kan,hehehe

6/7/13 00:04

@Tinta Lanawsalam lana..tqvm dear he3..

ye betul tu,yang penting mereka ada niat nak bertudung walaupun pelan-pelan kayuh he2..

owh itu stok barang dapur,lah yang ngeee..kak lea kuih tunjuk2 je ngeee..

roti canai?motif?hehehe ok lapar jom lepak mamak he3..

6/7/13 01:07

best best, setiap point ada gambar :D terbaiklah. ^_^

6/7/13 05:23

salam kak lea..
wah.. dah ade persiapan..
saya macam biasa.. seperti tahun2 lepas.. sibuk dengan persiapan periksa.. huaaarrghhh!!!

takut..
doakan saya..
semoga kak lea dan kak lea dapat jalani ramadhan kali ni denagn lebih istiqamah!!!yeay!!

kak lea yang comel.. nanti beli baju raya yang comel2 ye..hihihi..
pastu buat kuih raye sedap2..hmmm.. kak lea kan awesome!! yes.!! sayang kak lea banyak!!!!!^^

6/7/13 07:09

slmt berpuasa....

6/7/13 07:19

Hahaha rajin kak lea lukis comei2 plak tu. InsyaAllah semua dlm persiapan xuma ziarah kubur tk pernah buat sb hubby tk bg huhu.

6/7/13 07:28

makin berdebar hati ni nak berjumpa bulan ramadhan :D

6/7/13 08:02

yeay..tak sabar dah nak tunggu ramadahan ni. persiapan ada yg tak buat lagi ni.baju raya akak beli masa time first puasa nanti..hehe

6/7/13 09:06

Kakak senyum dulu Lea... walau digambarkan dgn kartun tapi realitinya betul persiapan mental, fizikal dan rohani utk menghadapi ramadhan itu penting.

Biarlah beribadah pun rasa tenang.

6/7/13 09:08

setuju sangat2! wah! comel la lukisan..

6/7/13 09:31

katakan tidak pada mengumpat.. hehe.. nice, n3 yg sgt bermanfaat :) http://tulisanfadz.blogspot.com/

6/7/13 09:42

wahhh.... best2 ni.. cukup mendalam maksudnya.

selamat menyambut ramadhan al-mubarak..

6/7/13 10:36

izan pun suka dgn semua lukisan sis lea... rajin sangat!

mmg betul harga ayam dah naik. kat sini sampai 8.30 sekilo. padahal masa minggu lepas baru 7 ringgit lebih. tapi tetap kena beli utk stok ramadhan juga.

selamat berpuasa sis lea!

6/7/13 10:46

@nanadhye sis nanad..wah lama tak singgah sini.tqvm tau sudi komen ngeee..

6/7/13 10:49

@Gee GTGwsalam gee..alololo kesian dia.takpe lagi berkat exam masa bulan ramadhan he3...kak lea tau gee pasti berjaya n lulus..amin...

in shaa allah semoga kita semua lebih kusyhuk menjalani ibadah kali ni.

hahaha kuih raya?yelah tu nak buat.sekarang kak lea order je dari sepupu n kawan.rajin kan kak lea..he3...tepuk tangan untuk kak lea yang super rajin ni

6/7/13 10:50

@ikhwan yusuffselamat berpuasa ikhwan tqvm ye singgah komen sini.jap lagi kak lea bw laju2 ^^

6/7/13 10:51

@Kenit Cinonethye sis..kalau lukis senget bin benget tu,serah je pada kak lea he3..owh takpe tak dapat pergi ziarah kubur,doa dari jauh pun dah mencukupi.

6/7/13 10:52

@Mek Oniehye sis onie..yelah,kan. setiap kali ramadhan mesti feeling lain macam he3..

6/7/13 10:54

@nik roshye sis nik.owh itulah baju raya tak beli lagi,anak2 suka beli masa bulan puasa,lagi best katanya.tapi awal2 kak lea dah belikan diorang sepasang dulu,the rest dalam masa terdekat ni he3..

6/7/13 10:55

@Kakzakiehye kak,patutlah kotak komen ni berseri,rupanya dpd senyuman manis kak zakie tu he3..


betul...betul..ini pun lukis apa yang terlintas di fikiran.lagi pun semua kat atas tu memang kita dah prepare kan he3...

6/7/13 10:56

@whitecappuccinohye sis he3..tqvm tau selalu jugak komen di sini,nanti saya datang blog ye ^^

6/7/13 10:57

@Fadz hashimhye sis alhamdulillah,betul2 tak mau mengumpat.owh..nanti kak lea bw ye ^^

6/7/13 10:57

@Mia Lianahye sis mia..tqvm komen tau!salam ramadhan juga untuk sis mia :)

6/7/13 11:38

salam ramadhan akk.. elakkan y x baik bukan hnya pada bulan ramadhan,,ekkekeke :) smga ramadhan kali ni lebih baik dri y thn lepas... AL x beli un lagi baju raya.. hehehehxD

6/7/13 12:12

@Izan Ishakhye sis izan wah rindulah kat geng kembar he3..

owh tqvm sis izan he3..itulah ayam naik harga dah.esok pagi2 pun nak ke pasar beli ayam,dah anak2 suka makan ayam..

tqvm sis..selamat berpuasa juga

6/7/13 12:13

@AiSyA LiEzAwsalam AL...ye betul tu.kena terus amalkan dalam kehidupan seharian,kan ^^

samalah kita...minggu ke-2 baru syok shopping he3..

6/7/13 14:46

pandai la kak lea lukis..hehe
tinggal berapa hari lg nk puasa

7/7/13 21:12

suka entry ni.. :) thanks..

8/7/13 08:44

@Amanina Madshye amanina..owh lukis senget bin benget he3..

yelah berdebar2 pulak nak masuk ramadhan ni,kan ^^

8/7/13 08:44

@ishy77hye sis...tqvm ^^

8/7/13 10:09

Kak Lea ni pandai melukis lah. Walaupun simple, tapi kreatif dan mudah faham kan.

Ya, bagus juga cadangan tu. kalau boleh ziarahi kubur tidak kira masa. Jangan tunggu masa Raya saja.

Info yang bagus, siap ada katun2 lagi, rajin nyer lah melukis ...

12/7/13 22:54

Tu....sakan Persiapan.... setahun sekali kan kak....rajin akak melukis....

20/7/13 02:36

@Remy hazzahe3...time tak busy laju jelah ^^

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...