40

Ramadan ~ Al-Kisah Drive-Thru

13:00 |







Dari Abu Umamah Al-Bahiliy RA berkata: Aku pernah mendengar Rasulullah SAW bersabda :
"Ketika aku sedang tidur, datanglah dua orang pria lalu memegang dua lenganku membawaku ke satu gunung yang kasar (tidak rata), keduanya berkata : "Naiklah."
Aku jawab: "Aku tidak mampu."
Keduanya berkata: "Kami akan memudahkannya untukmu."
Lalu akupun naik hingga ketika aku sampai ke puncak gunung, ketika itulah aku mendengar suara yang keras.
Aku pun bertanya : "Suara apakah ini ?"
Mereka menjawab: "Ini adalah teriakan penghuni neraka."
Kemudian keduanya membawaku, maka ketika aku melihat orang-orang yang digantung dengan kaki diatas, mulut mereka rusak/robek, darah mengalir dari mulut mereka, aku bertanya: "Siapakah mereka?"
Dia menjawab : "Mereka adalah orang-orang yang berbuka sebelum halal puasa mereka (sebelum tiba waktu berbuka)."

BANYAKKAN AMAL IBADAH
BUKAN BUAT AMALAN YANG SALAH
RENUNG-RENUNGKAN & SELAMAT BERPUASA


PS-->Alhamdulillah...hujan lebat turun di Sepang.Kuranglah jerebu hari ni,hukhuk...



40 comments

24/7/13 13:05

Jaga diri pd musim jerebu ni uolls :)

24/7/13 13:08

thanks for sharing sis :)

24/7/13 13:55

@Dzureen Darwisye betul tu..kena banyakkan minum air putih semasa berbuka-sahur huhu...

24/7/13 13:55

@Kenit Cinonetsama2 dear ^^

24/7/13 15:00

terima kasih utk peringatan ni ye kak lea :D

24/7/13 15:00

hehe, kantoiii kan ....!kalau pompuan terima la lagi ..

24/7/13 15:10

thanks sharing kak, entri yang berguna :) ingatkan untuk puasa penuh terutama lelaki

24/7/13 15:14

huhuhu cumilnye kartun tu...lawak tapi penuh ngan pesanan~ bagus sharing kisah Rasulullah S.A.W tu...moga dapat memberi peringatan kpd semua umat islam diluar sana dan termasuk diri krole juga...InsyaAllah...Amin~

24/7/13 15:19

@zakirasli ..alhamdulillah..sama2.selamat berbuka selepas bunyi azan maghrib ye ngeeee...

24/7/13 15:19

@idaitulah sis ida..kita yang pompuan pun segan nak gi situ he3..

24/7/13 15:20

@Aku Penghiburterima kasih acik..seganlah tengok berita ada je lelaki kena tangkap makan kat khalayak ramai huhu...

24/7/13 15:26

subhanallah =( terasa betol sy, hrap xtergolong dikalangan org yg diazab mcm tu..sama2 muhasabah diri..trima kasih kakLea atas peringatan..

24/7/13 15:48

@krolealhamdulillah..mana yang baik kita kongsikan..saling ingat-mengingati sebab kita hanyalah hamba-Nya yang tak lari dari melakukan kesilapan :)

24/7/13 15:49

@S.K.Aalhamdulillah fais...sama2 perbaiki ibadah puasa kita ye

p/s->wah profile pic fais bertukar banyak kali ni..smart he3..

24/7/13 15:49

As-salam..alieasara, t.kasih kembali komen d blog pcl.

memang muka tak malu kalau berbuka belum waktu dah makan dulu., masa xde drive-thru dulu2, banyak yg tapaw guna bag plastik hitam..dari dulu sampai sekarang masalah sama je, ponteng puasa...macam masalah besar kalau tak dapat makan 14jam !!

24/7/13 16:02

kadang2 diorang terlupa niat puasa je pun pukul 10 dah bantai makan kfc. .

hahaha stail2

stail2. hehe

24/7/13 16:16

@PakcikLie PCLwaalaikumussalam PCL..he3..itulah nasib baik dah boleh komen ngeee..

yelah,berita pun memanjang je tunjuk lelaki yang tak puasa..14 jam je pun.takdenya koma kalau puasa he3..

24/7/13 16:16

@syuk shusukebetul tu syuk..ada je 1001 alasan untuk mereka berbuka sebelum waktu..sedihhhhh he3..

24/7/13 16:17

@Muhayat Ajwad Mohd Hafidzngeee.tq.tq..posa tak ni he3..selamat menunaikan ibadah posa ^^

24/7/13 16:17

insaf insaf... hahahahha...

24/7/13 16:18

@buyat(bebola tomato)tq..tq..erk awat ayat sama je dengan Ajwad.korang ni berpakat ye he3..selamat berbuka puasa selepas masuknya waktu maghrib he3..

24/7/13 16:32

nice sharing kak lea.. hehe
teringat masa belajar dulu bln bila tak boleh puasa drive thru kt mcd

24/7/13 21:34

@Aujinzhahahaha adeihhh ~(^-^)~

24/7/13 21:36

@Amanina Madsngeee..orang pompuan selalu 'bekam automatik ' he3....

24/7/13 22:03

salam kak lea.. Ya Allah..
itulah.. ramai kan sekarang yang berbuat gitu..
doakanlah mereka insaf..
saya pernah tengok sendiri benda ni terjadi.. Allah... istifar jerlah.. saya jenis yg x pandai nasihatkan org..

thanks for sharing kak lea..^^

24/7/13 22:27

@Gee GTGwaalaikumussalam...gee wah rindulah kat adik kak lea ni,busy fokus pada exam ye....good luck all the best tau.

yelah gee..kita yang pompuan pun kadang2 segan tengok situasi kat atas :( tak reti nak tegur so buat kartun je he3..

24/7/13 22:43

apakah~~ lelaki x puasa... nak kne panggil van putih ny.. eeee...

24/7/13 23:02

@syaafi sushihahahaha pasang siren laju2 cepat he3...

25/7/13 10:18

sini, berlambak je org xpuasa kak... kenapa sy ckp dorg tak puasa, sebab kuat bau rokok.. (duk aircond kan lagi cepat merebak bau) dan soh2 xpose kan kan kan.. *bengang pun ada gak, bau rokok, ce klo badan bau kfc ke, nandos ke, piza ke.. XD selera sikit. ops! haha.

kita doakan jelah semoga mereka diberi hidayah & petunjuk kejalan yg benar.. aaamin. :)

25/7/13 13:18

@BiskOthye sis nak cookies comel satu he3...

wow.biar betul?hish hish...dahlah tak posa,merokok pulak tu hurmm...simbah dengan air longkang je kat depa tu hah....

hahahaha kalau bau semua fast food tu, sah2 dengan2 sis2 sekali terbatal posa ngeeee....

Rajin nyer mereka kartun ... Musim jerubu kembali, minum air masak banyak2 ... Jaga kesihatan ...

25/7/13 17:32

memang muka tak malu la kalau tanpa keuzuran pun tak puasa kan kak... nenek deno yg dekat 90 tahun tu pun puasa

25/7/13 20:21

@Hani Fadhlina Abdul Rahmanhye sis hani.time rajin adalah kartun merapu he3...

ye betul tu kena banyak minum air putih huhu....

25/7/13 20:22

@denobetul tu deno.wah kuat lagi ye nenek deno,samalah dengan nenek kak lea 88 tahun,pun kuat lagi posa ^^

26/7/13 12:06

Salam..

Teringat pengalaman saya semasa keja part-time kat sebuah kedai bakery ni kak lea..

ada sehari tu, ada pakcik ni, saya rasa umur dia dlm lingkungan 40an. Dia datang kedai, dia beli apa yang dia nak..saya dgn kawan sekerja pndg lain mcm je, hehe. Sebab dia nampak sgt sihat.. dan time nak byr (sy jaga kaunter), tiba2 dia duk citer, pakcik sakit gini2.. bhsa mudahnya, alasan. Kitaorg dengar jelah..

Bukan taknak bersangka baik kak..cuma ada masa, kita boleh nilai sendiri.. kan kan,hehehe

26/7/13 20:46

@Tinta Lanawaalaikumussalam lana..

wah nice sharing,dear.kalaulah kak lea yang layan pakcik tu,mau kak lea smash dia.cakap je "nenek saya pun uzur tapi dia posa,ok jerrrr"

confirm esok2 tu pakcik tu tak berani datang lagi he3...

17/8/13 16:40

hek3.. sabar2 ..hurm..jgn ikut nafsu sgt..kan bulan ramadhan bulan kawal nafsu =)

17/8/13 21:43

@AiSyA LiEzAbetul..betul..betul he3...

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...