37

Serambi Ustazah ~ Teknik kacau air/gulai macam mana?

09:38 |

Korang perasan tak?
Setiap kali korang kacau air minuman ke,
atau kacau gulai kat atas dapur ke
sudu/senduk tu ikut arah jam 
atau lawan jam?

Officemate Kak Lea selalu tegur
awat dok kacau ke kiri?
Kan adab2 dalam Islam,
nak mulakan sesuatu kerja..
sepatutnya dari belah kanan?


Tadi Kak Lea tengok rancangan masak2 
Serambi Ustazah di RTM1
 sementara tunggu azan Subuh
Ustazah Wan Habsah tu kata...


Apabila masakan/minuman yang dikacau mengikut lawan putaran jam membuatkan ia lebih sebati dan lebih berperisa. Kacaulah ikut anti-clockwise,pusingan tu akan memberikan tenaga positif bagi makanan/minuman,tu.

Berpandukan sunnah Rasulullah, baginda sentiasa mengacau dengan menggunakan arah lawan jam.Apa lagi benda yang mengikut arah putaran lawan jam?

  • Tawaf dalam ibadah haji mengikut arah lawan jam
  • Bumi dan bulan berputar pada paksinya juga mengikut arah lawan jam
  • Peredaran bulan beredar mengelilingi bumi, dan bumi beredar mengelilingi matahari, mengikut arah lawan jam
  • Planet-planet di angkasa juga mengelilingi Matahari dalam gerakan arah lawan jam
  • Matahari berputar pada paksinya juga mengikut arah lawan jam
  • galaksi juga bergerak mengikut arah lawan jam
  • Arah putaran puting beliung
  • Pusingan atom mengelilingi nukleus



SUBHANALLAH

Ok nak share sikit tentang program masakan,ni
Kak Lea tertarik dengan Ustazah
Sambil masak,turut diberi pelbagai doa,tau! 


Di antaranya....

(1)
Tak jelas..tengok doa kat bawah ni ye


(2)

(3)

(4)
Untuk lembutkan daging yang hendak dimasak



Merupakan Pendakwah Bebas dan Penceramah. Seorang Usahawan yang mengusahakan produk Rempah Ready Made dan Serbuk Ice-blended. Menubuhkan Ustazah Cooking Classes,juga Jurulatih Masakan yang melahirkan ramai Usahawan dalam bidang masakan.


Tadi ustazah masak Nasi Mandhy dengan menggunakan produk syarikatnya.Perghhh,nasib baik baru lepas sahur.Kalau tak,mau bergelora perut tengok rancangan ni ^^




37 comments

29/7/13 09:41

Kenit pun baru tau pasal info ni. Dan, sejak dari ari tu kenit mula amalkan kacau air atau kacau kuah lawan arah jam. Alhamdulillah, kini dah jadi kebiasaan. Basuh pinggan musing span tu pun lawan jam hehe.

Thank you for sharing this sis :)

29/7/13 09:47

@Kenit Cinonethye sis,alhamdulillah.sharing is caring gitu he3...

ye betul tu,cuci pinggan pun sama ngeeee...kak lea pun ajar anak2 buat kerja ikut arah lawan jam :)

29/7/13 10:03

wah menarik :) perkongsian yg blh d pratikkan.. In Shaa Allah lps ni smua nk buat ikt anticlockwise :) hee

29/7/13 10:20

@sea_lavenderhye sis alhamdulillah..buat tau he3...

banyak jugak yang kita tak tau pasal nie kan...kalau kacau air atau lauk memang ikut arah jam...

29/7/13 10:56

memula tak biasa.. lelama bila dah biasa ianya akan jadi mudah.. ;)

29/7/13 11:12

oooo baru tau ni kena kacau lawan jam...

29/7/13 11:59

ohhh penah jugak guna lawan arah jam tp selalu terlupa...maceh ingatkan balik :)

29/7/13 12:27

@Siti Rohaida Yusoflepas ni kalau terkacau ikut arah jam,reverse tau he3....

29/7/13 12:27

@aizamia3betul tu sis,officemate saya pun dah ok kacau lawan arah jam :)

29/7/13 12:28

@Tukang Karutkacau jangan tak kacau ye he3...

29/7/13 12:28

@dear xilaok jangan lupa lagi tau...banyak tenaga positif yang dihasilkan ^^

29/7/13 12:32

Seronok tgk rancangan ni...zikir dan doa2 smasa mnyediakan mkanan tu pnting supaya lbh berkat utk ahli kluarga...trutamanya anak2, nk lembutkan hati anak2, lembutkan hati suami...bkn rajin masak je...tp tu la sya pn kdg2 slalu trlupa juga...hihi...salam perkenalan ye...1st time singgah cni dah rse menarik! suke!

29/7/13 12:39

@Intan Zulhilmialhamdulillah salam kenal ye sis intan,tqvm sudi singgah blog yang simple je ni he3...

ye betul tu,kalau terlupa doa boleh je selawat dan zikir.semoga makanan yang dimasak akan lebih diberkati amin....

29/7/13 12:58


lenkali aku kena order kat kedai mamak cenggini "macha...teh tarik satu, kasi kacau ikut lawan jam yek.." ;)

29/7/13 13:18

thanx kak lea.. bau fiza tau.. hehehe..
nest time klu nak kacau.. buat anti clock wise.. hehehe =)

29/7/13 13:21

alhamdulilah thanks sharing info ini kak sangat berguna :)

29/7/13 15:39

Alhamdulillah :) nice sharing la kakLea..sy pn bru thu..ok2..lepas ni kena bt slalu..

29/7/13 16:28

hehe, kak alea. sebab tu la ISLAM agama yang perfect :)

29/7/13 18:04

terima kasih kak for da info! :)

29/7/13 18:45

ma sis selalu pesan.kacau apa2 kena la selawat.moga apa yg kita makan tu elok

29/7/13 18:51

Selalunya saya kacau ikut arah jam.

Terima kasih. Info baru yang saya pelajari.

29/7/13 21:04

@bangsawan nilaihahahaha gelak besar baca komen ni cehhhh....

kak lea pun nak order macam tu jugaklah he3..mau berpinar macha tu:)

29/7/13 21:05

@syaafi sushihye fiza..sama2.nanti buat tau ngeee....

29/7/13 21:06

@Aku Penghiburhye acik..sama2 :)

29/7/13 21:07

@S.K.Ahye fais wah lama menyepi ni ^^

alhamdulillah....buat tau...

29/7/13 21:08

@syuk shusukebetul tu syuk..islam itu indah.ada macam2 ilmu,cuma kita je selalu terlupa nak amalkan ^^

29/7/13 21:09

@denohye deno..sama2 :)

29/7/13 21:10

@nik rosbetul tu sis....anak2 pun in shaa Allah akan lebih mendengar cakap ibubapa ^^

29/7/13 21:11

@Tetamu Istimewahye cikgu alhamdulillah..mana yang kak lea tau boleh kongsi dengan kawan2 kat sini ^^

Terima kasih kerana sudi kongsi ngan kawan2 maklumat penting cam nie, semoga semua mendapat manfaat ...

29/7/13 23:19

@Hani Fadhlina Abdul Rahmanhye sis..sama2 alhamdulillah ^^

30/7/13 09:39

Salam.

Saya..tak tahu pula ada kebaikan mcm yg kak lea tulis bila ikut anti-clockwise. Memang dah dari awal, dah biasa buat..tgk org lebih tua pun, ikut arh lwn jap juga bila mengacau lauk2.

Doa sukat beras pun ada ya kak lea..banyak je yg saya tak tahu.. :)

30/7/13 10:08

@Tinta Lanawa 'alaikumussalam lana..

alhamdulillah..mana yang bagus kita kongsikan bersama.kak lea pun kadang2 lupa baca doa beras,so selawat jelah ^^

31/7/13 01:34

salam kak lea.. owh..
baru tahu.. bagus kak lea..
terima kasih berkongsi.. boleh praktis dah ni nak balik..huahua.. nak belajar masak hahaha..^^

31/7/13 01:42

@Gee GTGwa'alaikumussalam gee.alhamdulillah.

wah....dr balik kg kena berlatih jadi chef pulak.yelah,bau nasi minyak dah semakin kuat ni agagagaga...larikkkkkk!

3/8/13 10:54

kena betulkan balik turn mengacau tu....... thanks for info kak....

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...