38

Belum kahwin memanglah!!!

15:54 |

Kadang2 di hujung minggu 
kalau mak datang je rumah
mesti tengok satu rancangan di TV3

Seronok jugak tengok pasangan pengantin diraikan penuh meriah,
dengan pelbagai tema perkahwinan,
hantaran yang indah digubah,
pelamin bak singgahsana di kayangan,
tetamu yang dijemput wajib ada VVIP

Masa tu jugaklah wartawan akan tanya soalan yang sama je...

(Kalaulah korang perasan...
wartawan selalu tanya soalan menggunakan Bahasa Melayu,
pasti pengantin akan rojakkan dengan Bahasa Inggeris.
Ada tu soalannya dalam BM,jawabnya full in BI)

"Kenapa dia menjadi lelaki/wanita idaman?"


Jawab si pengantin pompuan...

"Owh dia penyayang,memahami,bijak,sabar,kacak.
Saya tau dia boleh menjadi ketua keluarga yang
bagus"

I LOVE YOU!!!

Balas si pengantin lelaki pula...

"Di mata saya,dia cantik,bijak,bersifat keibuan,penyayang bla..bla.."

Tiap kali tulah jugak mak Kak Lea mengomel...

Belum kahwin memanglah puji melambung tinggi!
Sebelum ni mana nak tau pasangan kita tu
betul2 penyayang...penyabar...bersifat keibuan dan macam2
Belum duduk serumah...jumpa pun kejap2.

Hah...tengoklah kalau dah kahwin dan duduk serumah,nanti
Masa tu masing2 tak boleh nak berlakon baik,je
Nampak belang masing2.
Tu sebabnya jangan mudah tertipu masa bercinta.

Sekarang ni dugaan berumahtangga macam2....
Tu yang ada kes suami tendang isteri depan anak,
isteri mendera suami,
ibu dera anak sampai mati,
bapa rogol anak.....
Macam2 lah kes.

Maka janganlah terlampau memuji pasangan anda
Dia dan diri kita hanyalah manusia biasa..
yang lemah dan tak lepas daripada membuat kesilapan
Maka itu pesan mak Kak Lea...

Masa bercinta jadilah 'diri sendiri'
Letihlah kot nak berlakon sepanjang hayat
Perbaiki sifat2 negatif sebelum menjadi 
isteri/suami/ibu & bapa
Banyakkan berdoa,
semoga itulah jodoh yang terbaik untuk kita



Semakin kurang pengantin jawab...

"Dia pilihan saya sebab dia menjaga solatnya"




38 comments

betul betul... belum kawen puji melangit, sampai kentut pun wangi.. dah kawen, bila gaduh, bercerai berai... maki hamun semua keluar... hai lahhh manusia..

29/8/13 20:16

Ngeh ngeh..
Ckap mmg mudah kn..

29/8/13 22:09

@Norhasniza Khalidhye sis...hurm itulah,kan.dah banyak berlaku di sekeliling kita.mudah2an kawan blogger yang masih belum kahwin akan bertemu jodoh yang terbaik amin :)

29/8/13 22:09

@Shark Kayhye shark..biasalah,kan he3...

Betul la Lea...hahaha...
Ramai cari pasangan berdasarkan wang ringgit skarang...

x0x0 ^_^

29/8/13 22:54

kannnn...poyo je..meyampah gak tgk..puji bagai nak rakkk....syud dgn hubby masa belum kawen sampai dah ada anak sorg, dua2 jd diri sendiri.sehari kalau tak gaduh mmg tak sah!!! beza langit dgn bumi!!! hahahaha...tp mana ada manusia yg perfect..huhuhuhu

29/8/13 23:17

hakikat zaman bercinta begitulah agaknye hehehe. Tapi, untuk kebaikan anak2 di masa depan, mungkin akan ada penambahbaikan dari segi soalan dan penilaian terhadap bakal pasangan hidup masing2 nanti hehehehe.

29/8/13 23:36

hihi...nie yang buat cik akak sayang kak lea nie...hihi....betol tu kak lea....buat apa nak berlakon kan...bukan menang anugerah pelakon terbaik pon..hihi

Nauzubillah ... Mintak dijauhkan lah kita semua dari mende2 xelok nie ...

30/8/13 00:03

Salam.

Saya ingatkan saya je perasan pengantin2 tu ckp camtu..jwpn klise betul,mmg itula jwpnnya.

Mak saya salu dok pesan, "bila ko dah kahwin esok, baru ko tau camna rasa"

Pastu saya balas, "itu kalau kahwin esok, kalau kahwin lusa, thn depan, acane mak?" ekekeke

30/8/13 00:22

hahahaha betul tu, itu yang berlaku dulu ,kini dan selamanya .. hahaha berlakon "watak baik" dah kawin 3 hari keluar akbar "kami tak serasi" padahal dah couple 10 tahun..

jadikan agama sebagai pilihan utama , maka Allah pun akan melindungi rumah tangga tersebut

30/8/13 01:15

manis sebelum kawin. kemudian berperang. hehe

30/8/13 03:33

hu3..betol 2 kakLea =) setuju2..mmg mcm 2 pn..suka puji2 dpan orang ramai..indah khabar dr rupa..he3..bukan mintak ni, tp bnyak la berlaku cmni..

30/8/13 06:50

Hi, this coming to you from Canada. Even though bahasa saya sebelum Merdeka, da out of tune, I boleh faham 36% of your this interesting posting.
Only last week I posted almost similar to your this posting, 'A love without end'....Romance dulu sebelum ada TV ke telephone.

And a makcik kay Poh Chi jadi referee, ha ha ha.
You have a fun weekend, simpan satu lagu dalam hati, oh ya, selamat hari Merdeka.
Lee.

30/8/13 09:56

@Uncle Leehye Uncle Lee...thank's for dropping by,jauh tu ^*

owh tahniah..uncle masih lagi boleh memahami bahasa Melayu he3..wah tak sabar saya nak baca entri uncle.kejap lagi saya blogwalking ke sana ye..

Terima kasih uncle...salam merdeka juga !!!

30/8/13 10:28

haha kak lea., betul2! soaklan tu x penah miss ahaha

30/8/13 11:08

@Norhazlina Mohd. Zakihye sis...owh sebab tu femes ayat "ada duit adinda sayang,takde duit abang melayang" agagagaga....

30/8/13 11:15

@syu_hadasep seplah kita sis....betul tu.kak lea pun sama,ada jelah benda yang nak dijadikan isu..last2 kami sama2 gelak he3...

30/8/13 11:18

@Kenit Cinonethahahaha suka ayat,sis "penambahbaikan dari segi soalan dan penilaian" :)

kita sebagai bakal mak mertua satu hari nanti,kena turut libatkan diri dalam penyediaan soalan2 tu,lah ye? hahaha...owh kita semakin tua tetapi maintain comel huwaaaa!!!

30/8/13 11:19

@Nao Meisayang cik akak jugaklah he3...

betul tu,letih kot nak berlakon.biarlah si dia menyintai kita seadanya...tak kira fizikal kita macam mana,sikap kita macam mana(yang tak elok tu sama2 perbaiki) ^*

30/8/13 11:21

@Hani Fadhlina Abdul Rahmanyelah sis hani...kita didik anak2 dan doakan mereka mempunyai budi perketi yang bagus dan bertemu jodoh yang bagus juga(huwaaaa..anak kita kecil lagi dah mula fikir macam ni)

30/8/13 11:24

@Tinta Lanawaalaikumussalam lana.hah lana pun perasan,kan?

owh mak kak lea pun pernah jugak cakap macam tu.dulu2 kak lea langsung tak mau kahwin,takutlah sebab dalam family kak lea sendiri macam2 berlaku.tapi jodoh dah sampai,tawakal jelah,syukur kak lea bahagia ^*

p/s-->semoga lana bertemu jodoh yang baik dan kreatif macam lana ngeeee ^*

30/8/13 11:26

@Aku Penghiburhye acik..ye betul...betul!itu sebabnya kalau apa2 berlaku mesti semua akan pesan..

"apa2 pun patah balik ke pegangan agama kita.solat tu pulak tiang agama,dah tentu dapat menjaga diri kita dari berbuat tidak baik pada pasangan dan orang sekeliling"

30/8/13 11:27

@syuk shusukehuhu...betul..betul..berperang di twitter,fb dll hingga satu dunia tau....

30/8/13 11:29

@S.K.Ahye fais,segala yang kita lihat,dengar & baca jadikan panduan & pengajaran,supaya satu hari nanti berjaya menjalani kehidupan berumahtangga dengan harmoni dan 'jujur' ngee.....

30/8/13 15:51

betul la tu... jarang dgr --> sbb jaga solat n x tinggalkan al Quran or hormat n jaga ibu bapa..

31/8/13 13:48

Baik kak, saya akan dengar cakap akak tentang ni. Sebab tu kot sy tak kawin lagi agaknya :) hehehe

31/8/13 18:37

tu sbb time bercinta sume nampak indah..dunia ini bagai ana yang punya..bila dh kawen baru la tau perangai masing masing..konon si lelaki penyayang rupanya kaki baran..si perempuan nampaknye pandai memasak pdhal tak pandai pun yg ditunjuk masa bercinta hanyalah masakan ibunye..hahahahah~~bukan citer saya...~~

jawapan terakhir tu sebenarnya perkara yg momoy kagum pada bf dahulu.

1/9/13 10:11

@Chuu Muqhlishye chuu...hah chuu pun perasan,kan he3..

1/9/13 10:12

@AiSyA LiEzAhye AL...yup betul..betul :)

1/9/13 10:13

@baby comelhahahahhaa jangan pulak tak kahwin tau...in shaa Allah semoga sis bertemu jodoh yang terbaik.kita pun tak perfect...saling give n take ^^

1/9/13 10:14

@tomato orenhahahhaha...ok2 kak lea percaya itu bukan cerita TO..takde kena-mengena dengan yang masih hidup ataupun yang sudah tiada ^*

1/9/13 10:15

@.::: Princess MOMOY :::.wowwwww...so bf sekarang wink..wink...he3...

1/9/13 20:32

salam kak lea.. yeee...
solat iu tiang agama..
masakan nak jadi ketuaa keluarga..
tapi tiang sendiri seakan di makan anai2..uiii.. ayat..

saya nak yang soleh *blushing
tap tap tap.(larik!!!)

2/9/13 20:28

@||aLeaSaRa||

Amin.. semoga Allah makbulkan doa kak lea untuk saya.

Jujur ckp kak..takut sebenarnya bila fikir bab2 kahwin ni..hehe, terpengaruh sgt kot dgn apa yg saya baca dalam paper kan, kes2 yg buruk.

3/9/13 01:42

mak kak lea ckp tu sebijik macam mak nina ckpkan..hehe
selalunya bila tgk org kaya kawin kt dlm nona la.

3/9/13 20:29

harap2 lepas kwen pun puji la jugak mcm tu kan.haha
kdg2 terlebih sgt pujiannya sebab tu rsa loya jugak dgr..haha

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...