32

Dah awak bernazar,apa saya boleh buat.

14:31 |

Oowwww sebelum itu minta maaf
kot entri ni terkasar bahasa
Di penghujung Syawal ni sempat lagi minta maaf,kan he3...

Kisahnya....

Adik pompuan Kak Lea dah lama kerja di KLIA
Dari syarikat berkanun bumiputera hinggalah
syarikat swasta bukan bumiputera
semua dia dah redah

Beberapa bulan lepas rezeki dia pulak
bekerja di syarikat yang sangattttttt besar di KLIA
Kena handle bahagian Sales
Maka tercapailah hajatnya nak kerja office hour
sebab sebelum ni shift selama bertahun-tahun
Maka masa masuk je bulan Ramadan
dia pun mula memakai tudung sebab dah pernah bernazar
(sebelum ni free hair)

** Akhirnya baru reti nak pakai tudung,memang patut Kak Lea pulas telinga budak,tu!!!


Satu hari tu officer yang interview dia dulu...
panggil masuk menghadap
Mula2 borak biasa je...
kemudian berkata

"Wah comel awak pakai tudung"

"Ye ke...alhamdulillah.Saya bernazar kalau dapat kerja office hour,
saya akan pakai tudung"

"Pandai ye awak,dah sah dapat kerja,awak pun pakai tudung"

"Owh...kenapa salah ke?"

"Eh taklah salah.Kalau awak nak tau,
saya ambil awak sebab selain daripada awak ada pengalaman di KLIA,
satu lagi sebab sebab awak free hair.Banyak calon yang lagi bagus,tapi diorang pakai tudung."


Sedih....sedih dan sedih
Officer tu lelaki Islam..ye!
Patutlah bininya pun tak pakai2 tudung
walaupun kedut dah seribu,kata adik Kak Lea
Perghhh rasa macam minta kerja di Hong Konglah pulak!!!

Dulu2 Kak Lea pernah minta adik 
carikan job yang income RM25OO ke atas
Adik kata ada....tapi buka tudunglah
Sebab tak kira majikan Islam ke tak ke
nak2 lagi kalau company antarabangsa...
memanglah kena buka tudung

Kawan Kak Lea hingga la ni
tak pakai tudung
Gaji memanglah masyukkkkk
Tapi macam tak berkat pulak kerja siang malam
penat berdiri tolong kayakan syarikat bangsa asing
Tapi kita tak tutup aurat huhu.....


32 comments

27/8/13 14:50

nice story :)

27/8/13 14:50

Allahurobbi..ada jugak manusia gitu ye kak lea. Sedihnya baca orang Melayu Islam kita perangai gitu? ke dia tu Melayu kristian barangkali? Ntahla, tapi percakapannya begitu sudah mencerminkan akhlak dan akidahnya...semoga Allah bukakan pintu hatinya.

Dan buat adik kak lea, tahniah di atas kerjaya baru ofis hour. Alhamdulillah hijrah ke arah lebih baik dan semestinya ke arah keredhaan Allah :).

27/8/13 14:56

@ANNA MARIANAtqvm singgah baca ye sis anna..semoga kes ni dapat dijadikan iktibar untuk majikan lain huhu..

27/8/13 14:58

@Kenit Cinonetterima kasih ye sis..owh hurm itulah.macam minta kerja di negara asing pulak rasanya huhu...majikan macam ni memang ada.kadang2 diorang kena ikut permintaan pihak atasan :(

27/8/13 15:36

mmg byk kes mcm nie..tu belum yg ajk wat aktiviti lps waktu kerja..tuk jg hati pelanggan yg projek beribu2..kne free hair..dunia oh dunia...

27/8/13 15:56

Takpe rezeki ada di mana mana kan?

27/8/13 16:08

alhamdulilah kak...mugkin dya xpaham...sebolehnya kita nak yang terbaik...

Pernah ada pengalaman mcm ni msa duk kl dulu...
Interview utk junior position jer pun...mak nya ni ckp " boleh buka tudung tak masa kerja nnti, sebab kita serve international guest disini". (tempat tu area umah2 ambassador)
So, cakap kat dia.. "i tak keja pun takpa laa..tudung i takkan buka lagi dah...thanks for ur time madam!"
Terus blah sbb rasa diorg ni tak hormati agama kita anuti.
Huhu..tak toleh belakang lagi dah...citer lebih 10 tahun dah nie...hahahaa...

27/8/13 18:07

samapi macam tu sekali..ingatkan berita kat tv je..yg dulu2 pasal kat singapura tu...

27/8/13 18:39

x pe kak pengalaman itu nazar kena tunaikan kalau dah nazar..

27/8/13 21:00

hakikat mmg mcm tu kak lea., mmg ade yg ambil bkerja sbb free hair. agk susah mcm ni

27/8/13 21:16

@Hafiza AizZawahye sis fiza..betul..betul..huhu dunia...dunia he3..

27/8/13 21:16

@Dzureen Darwishye zue yup betul..betul :)

27/8/13 21:17

@kacang buncistapi kan sedihnya sebab dia tu lelaki beragama Islam...huhu...

27/8/13 21:19

@Norhazlina Mohd. Zakiwah nice sharing,dear!hurm bumi Allah masih luas,rezeki ada di mana2 janji kita menutup aurat,kan ^^

27/8/13 21:20

@Yumida Hudahye sis..owh yelah baru teringat he3...

27/8/13 21:21

@Aku Penghiburhye acik,betul...betul.dah bernazar itu urusan kita dengan Allah,majikan tu apa hak dia nak bising2 kan huhu...

27/8/13 22:09

@Chuu Muqhlishye chuu...hurm nak cari makan kat negara sendiri pun dah macam kat negara omputehlah pulak,kan he3...

27/8/13 22:28

@||aLeaSaRa||

tu la pasal kak lea., ni kan pulak kt negara org. kne pndai2 bawak diri. inshaAllah

27/8/13 22:38

Tak patut buat macam tu. Kalau ada peluang tak payah kerja pun tak apa kalau macam tu.

27/8/13 23:02

@Tetamu Istimewatulah cikgu,buat masa ni adik redha jelah rezeki dia kat situ dulu.dia pun tengah cuba apply job lain pulak huhu...

Haisshh ... Memang ade dengar kes2 macam nih ... Macam kat overseas plak dah ... Nauzubillah, mintak dijauhkan dari kita semua ... Ya Allah Ya Tuhanku ... Janganlah Engkau pesongkan hati ini setelah Engkau beri petunjuk dan hidayah Mu ...

28/8/13 00:05

@Hani Fadhlina Abdul Rahmanamin...semoga lepas ni majikan beragama Islam janganlah buat macam ni lagi,kan huhu..

28/8/13 11:06

Alhamdulillah nazar yg baik:)
semoga pintu hidayah tbuka bt mrk yg berkenaan..insyaAllah.

28/8/13 18:51

Mak aih..
Kak lea izin kan saya puleh telinga majikan adik akk tu..
Grrrr!!!hiark!!tumbuk kaki neliau!!

28/8/13 22:06

@Hana Farhanaamin...sebelum nak berbuat baik selalu akan datang dugaan menguji keimanan,kan :)

28/8/13 22:07

@Gee GTGsilakan..silakan...kak lea siap bentangkan karpet merah lagi untuk gee lalu ke office beliau he3...

29/8/13 12:24

Assalamualaikum.

Jujur saya ckp kak..agak memeranjatkan..

Saya tahu memang ada keadaan mcmni..cuma dialog antara officer dgn adik akk tu buat saya rasa terkilan gila..

Saya pun bukan elok perangai, tpi direndahkan hijab oleh org yg sama agamanya dgn kita.. apa lagi nak kata..

29/8/13 14:01

@Tinta Lanawaalaikumussalam lana

itulah kes yang dah selalu sebenarnya berlaku di negara kita semasa mencari kerja.cuma ramai malas nak kecoh2 huhu...

30/8/13 03:43

kena pkai tudung kak..hm bhya la..biar Allah suka wlwpn manusia xsuka..yg bg rezeki ni Allah..pcyalh, kalau bertudung..pasti rzeki lebih masyukk..bab adik akak bernazar 2..sy nk tegur skit..nazar xboleh kalau bnda 2 dh wajib bg kita..btudung kn wajib bagi stiap prmpuan islam =)

30/8/13 16:08

sayang seribu kali sayang kan kak lea =') xkisahla gaji kecik jnji dapat berkat dan redha dariNya.. insyaAllah :')

3/9/13 20:35

siannyer.pernah gak dulu pi interview.kedai kasut jea kot. tak nak ambil org bertudung. rasanya tak ada kaitan kot yg bertudung dgn jual kasut. bukan kasut tu pakai kat kepala pun..huhu

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...