42

MHI Bersama Dr Hj.Fadzilah Kamsah ~ MERDEKA

09:47 |

Bagaimana ibu bapa nak semai rasa cinta anak kepada negara?

 Dato' Dr. Haji Mohd Fadzilah Kamsah

Dulu masa saya kecil,ayah selalu pesan buku jangan letak di bawah.Tak kiralah buku Geografi ke,Matematik ke,apatah lagi kalau buku Agama,kan.Sebab itu tempat ilmu.Sama juga dengan bendera,kalau tak nak gantung sekurang-kurangnya letak di tempat yang sesuai.Bukan dipijak,diludah dll.

Agak-agaknyalah,kan hari ni selepas Solat Subuh berapa ramai yang mendoakan agar negara Malaysia selamat,maju,aman?Itu tanda kita sayangkan negara.Inilah perkara asas yang kita perlu peka.Cuma masalahnya kita tak istiqamah,nak dekat 31 Ogos barulah semua ada sikap sayangi negara(ye Kak Lea pun sama huwaaaa)

Contoh macam warganegara India.Walaupun ada pelbagai kelemahan & kekurangan,tapi mereka tetap bangga dengan negara mereka.

Bahasa menunjukkan bangsa.Kadang2 ada yang respon di Fb saya,menggunakan bahasa itew....w..w.. tu,lah!Saya terpaksa balas "Sila gunakan ayat yang sesuai semasa berkomunikasi dengan orang yang lebih tua dari anda"

Setiap kali kita keluar dari rumah,kena ingat...tindak-tanduk kita mencerminkan diri kita,keluarga,bangsa dan negara.Dalam hati,kita perlu bangga jadi rakyat Malaysia.Hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri, lebih baik di negeri sendiri.Ya itu dulu.Kita kena usaha ambil 'hujan emas' tu,bawa ke negara kita.Negara kita perlulah aman,harmoni,ekonomi stabil.Agar sesuai untuk buat pelaburan,pelancongan,pendidikan dan sebagainya.

Hari ni kita malu dengar berita,ada rakyat kita hina bendera negara jiran,Indonesia.Kita harap ini satu kes terpencil,bukan 'trend' dan sikap 'dia' bukan mewakili kita semua di Malaysia.

Kenapa ramai yang muda-muda,berpelajaran sanggup menghina negara?Sebab kita tak bersyukur yang kita ada sekarang ni,jauh lebih hebat!Hampir semua orang yang pernah bekerja/belajar di negara luar,bila pulang ke Malaysia pasti akan berkata...bersyukur & bangga....jadi rakyat Malaysia.(Ya, Kak Lea pun pernah ikut abah masa dihantar kursus ke Singapura,Thailand,Indonesia,Hong Kong.Bila balik Malaysia..memang rasa best lagi negara kita!!!.Baru2 ni bila husband Kak Lea kata,nak tak berhijrah ke Ireland,UK sebab kawan yang dah berbelas tahun berniaga di sana,minta tolong sama2 bangunkan restoran makanan halal,Kak Lea tak mau!!!)

Itu sebab,bagi saya siapa yang tak pernah ke luar negara,dah biasa hidup senang di Malaysia,asal ada je tak kena,mulalah kutuk itu ini.Semangat patriotisme perlu dipupuk.

Bila nampak bendera....kita hormat
Bila dengar lagu Negaraku.....kita berdiri & nyanyi dengan bangga
Bila solat,jangan lupa berdoa untuk keamanan negara

Jangan jadi rakyat yang memalukan agama,bangsa & negara.Macam mana nak istiqamah supaya bukan setakat Ogos,je?Yang bercakap tu kena buat,dari pemimpin,ibu bapa,guru...kena sendiri cakap serupa bikin.Jangan kita hipokrit.SAYA SAYANG MALAYSIA bukan hanya 1 slogan!!!

P/S-->Tajam bukan lontaran kata Dato' Dr. Haji Mohd Fadzilah Kamsah..tapi itulah hakikat sebenar yang berlaku di negara kita!!!

 Kak Lea cukup kagum dengan kefasihan Bahasa Melayu budak comel ni,Crystal Lee.Dia baru 10 tahun.Comel sangat bila dia menyanyikan lagu Merdeka.Selain menyanyi,dia juga berlakon.Menang pelbagai anugerah antaranya telah merangkul anugerah Pelakon Terbaik di Festival Filem Antarabangsa Shanghai.Crystal yang berlakon dalam filem Hong Kong,Unbeatable ialah pelakon termuda memenangi anugerah terbabit.

Kalau dah jumpa Ahmad Fedtri yang mahir pelbagai bahasa,memang gamatlah studio.Comel je pakai kurung pink!Kepetahan dan kecomelannya buatkan Nurul Syuhada geram je he2...

Jangan main2.Dato Siti Nurhaliza dan Zizan Razak antara kesukaannya.Masa ni Crystal nyanyi lagu Cindai,kemudian Nirmala.Kalau Kak Lea kat rumah pun terpegun,apatah lagi pengacara2 tu,hah.

Semoga negara kita dapat melahirkan lebih ramai lagi bakat cilik dari pelbagai kaum.SALAM MERDEKA!!!


42 comments

30/8/13 10:16

comel crystal nie....:)
saya suka tgk blog awak kemas...:)

30/8/13 11:20

OOO.. ini pagi tadi punya siaran ke Kak?

30/8/13 11:29

semaikan rasa kemerdekaan dalam diri kita....

30/8/13 11:55

@kacang buncishye sis...tulah kalau kak lea dapat jumpa crystal ni memang nak interview dia macam2 sambil cubit pipi comel dia tu,he3....

p/s-->tqvm sis...blog awak lagi comel dan kemas :)

30/8/13 11:56

@AujinzOOOPPPPPQQQ..hahahaha..ha'ah aujinz ni pagi tadi punya...

30/8/13 11:58

@Nao Meirasa sayang hey..rasa sayang sayang hey...saya sayang malaysia he3...

30/8/13 12:29

wah, best, hehehehe :) no-ordinaryblog(BlogKartunDunia)

30/8/13 12:50

@Amirul Amirhahaha..akhirnya muncul nama selain taki ye he3...entri kreatif suka2..

30/8/13 15:46

terpana sekejap.. huhu bila kali terkahir kasha berdoa negara kita ni aman tenteram? salam kemerdekaan kak lea

30/8/13 15:47

xtgk siarannya kak lea.. apa2 un thanks sudi kongsi sama2 =)

susah kut nak pilih n buat bendera tu dulu.. kita kena hargainyaa!

30/8/13 16:06

setuju dengan apa yang di perkatakan oleh dato fadzilah kamsah... suka sangat apa yang di perkatakan :)

dan adik crystal lee yang berbakat..

apapun kak lea acik nak ucapkan selamat menyambut kemerdekaan :) merdeka!! merdeka !!

30/8/13 17:21

rajin akak tgok MHI =) skrg sy xdpat tgok dah..slalu ke tv9..mmg xde kesmpatan..nice sharing kak..kata2 dato' tu betol sgt..sy pn terasa..sbb kdg2 sy rsa nikmat je..lnsg xdoa dan lain2..kalau smgat pn just kibarkn bndera..bg sy negara sndri lg best..wlaupn tgok negara luar mcm best, tp belum tntu sebaik Malaysia..comel crystal ni..he3..kena buka utube tgok ni =) kalau islam..sah2 dah berkenan..he3..terpnjang pula komen..

30/8/13 18:22

alahai terlepas tengok....

30/8/13 19:18

mun pun ada tgk pagi tadi :)

31/8/13 02:19

merdeka dari makhluk untuk meneruskan pengabdian kepada Ilahi

31/8/13 13:46

Tak sempat nk tengok mhi. Tp nanti saya try cari kat tonton =)
Slmt hari merdeka kak lea..

31/8/13 18:30

betul kak...nak dpt kemerdekaan ni susah tp org muda skang ni mcm tak amek kesah kan..cuba kita hayati citer2 psl kemerdekaan dan kita akan faham even kita tak pernah berjuang mcm generasi dulu...tapi memang bila kita hayati betul betul mmg nak jatuh air mata la..atau sy yg terlebih emotional..hahahaaa...

salam merdeka dear !
memula tgk crystal ni dah rasa kagum sbb opening dia nyanyi lagu merdeka. suara lantang

1/9/13 09:17

cute betul la.... sweet je tengok crystal ni..

selamat hari merdeka ya sis alea..

1/9/13 09:57

@akashahhye akashah...itulah,kak lea doa untuk negara pun...masa sekalikan untuk keamanan mesir ...

slaam merdeka juga ye ^*

1/9/13 09:59

@AiSyA LiEzAhye AL...wah rindulah lama tak singgah busy ler tu he3...

betul tu AL..bukan mudah sebab setiap design dan warna ada maksudnya

1/9/13 10:01

@Aku Penghiburhye acik..samalah,kak lea pun suka dengar motivasi mengenai semangat patriotik macam ni.

comel budak tu n berbakat besar ^^

merdeka!merdeka!merdeka!

1/9/13 10:03

@S.K.Ahye fais..kak lea sempat tengok b4 gi office.tu pun kadang2 je sempat he3..

ye betul..huh..sedih sebab kalau bukan kita,sapa lagi nak hargai negara & bendera Malaysia.

hahhahahahaha cehhhh...sempat lagi tu ngeee.tengok kat tonton je fais :)

1/9/13 10:03

@denohye deno..takpe kat tonton ada :)

1/9/13 10:04

@Cik Munwah sep seplah kita ^*

1/9/13 10:05

@Khamsi Abdullahye itu yang sepatutnya,kan khamsi :)

1/9/13 10:05

@baby comeltonton jangan tak tonton he3..salam merdeka juga ^^

1/9/13 10:08

@tomato orenhye TO tqvm sudi singgah,komen dan jadi kawan baru di sini :)

yelah kak lea pun setuju.malaysia sekarang ni majoriti ramai warganegara yang lahir selepas merdeka...tu yang timbul masalah kurang menghayati erti kemerdekaan.

kalau kita berpeluang face to face dengan mereka yang berjuang mempertahankan negara daripada dijajah...pasti takkan timbul isu tak hormat bendera dan sebagainya :(

1/9/13 10:10

@.::: Princess MOMOY :::. salam merdeka sis momoy.tu dia lama menghilang..cuti sakan ye he3..

ha'ah suara crystal ni dah lah lantang,fasih BM pulak tu ^^

1/9/13 10:11

@Mia Lianahye sis mia..memang cute dia ni..kalau dapat face to face mau kena cubit pipi dia ni he3...

salam merdeka juga :)

1/9/13 10:46

Dah lama tak tengok MHI..

1/9/13 11:11

budak2 Malaysia patut contohi Crystal ni. tak kira apa bangsa pun...kalau dah tempat tumpah darah kita...wajib untuk kita jaga dan hormati. belum tercampak ke negara asing, belum rasa lagi camane payah nya nak harung hidup. manusia khenn. selamat hari merdeka!!

1/9/13 20:24

salam kak lea..
yeah!!!
salam kemerdekaan..
emmm...
rindu dengan kak lea..^^

2/9/13 10:00

banyak nasihat , pengajaran yang kite boleh amik dari perbincangan pagi diorang tu. hehe

MERDEKA bukan sekadar bebas dari penjajah ...

2/9/13 20:34

Assalamualaikum.

Kak lea..ada yg gunakan bendera buat alas letak periuk dalam almari makanan..

Seingat saya kak..10 tahun kebelakang, masih ramai yg gantung bendera, letak bendera kat kereta, rumah dsbgnya.. tapi makin lama makin berkurg..saya pun tak buat,huhu.

Ayah saya ada bagitahu, bbrpa thun dulu, harga bendera dinaikkan sesuka hati, sejak itu org awam taknak dan kurg membeli. Ada je yg ambil kesempatan.

Terbaru saya dengar kt berita tadi, nak buat nyanyian lagu negaraku sblm movie ditayangkan dipanggung wyg. Saya support cdgn itu ^_^

ye betul tu..kena istiqamah..bukan hari hari tertentu je kan..

2/9/13 22:42

Jadi insan yg baik, itu tanda syg pd negara.

3/9/13 01:40

ala kak lea xsempat tgk la..hehe
apa pun dr fadhilah memang terbaek kalau motivate. semoga rakyat malaysia peka

3/9/13 20:24

salam kemerdekaan. sama2 la kita sayangi negara sendiri.

4/9/13 11:27

hidup malaysia!!!....hehehe.

4/9/13 14:37

bagus laaa kak Lea kita ni..senang la nak refer kalau terlepas siaran...tq banyak2 yer sebab sharing

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...