37

Berbudi pada CILI lagi bagus!!!

11:03 |

Salam semua.
Sebelum ni bertahun-tahun ayah Kak Lea menguruskan sebuah hotel,
milik bersama dengan atok sedara.
Muak dengan pelbagai ragam manusia bernama KAWAN,
ayah bertekad melepaskan hotel.
Letih berbudi dengan manusia yang tak reti bersyukur & berterima kasih.
Lagi tenang & puas hati berbudi dengan tanah,kan
Rezeki Allah amat luas..cuma kena rajin usaha tanpa putus asa.

Maka....
Kak Lea teruja nak tengok cili padi kampung yang baru sangat
ayah usahakan
Jadilah kecil-kecilan
Dari dunia korporat duduk di kerusi empuk bertali leher,
sekarang.....

Yarggh inilah dia ayah tiri Kak Lea
Baik sangat...
Abah kandung Kak Lea pulak ada bisnes di KLIA
Kak Lea je takda idea nak buat bisnes apa huuh....
Nanti abah nak datang kebun jumpa ayah bagi 'support'


Baru2 ni mak ajak anak2 pakat turun
Mula2 mak tunjuk ni kat kabin

Cili yang ayah petik sorang2 
sebelum kitorang semua sampai

 Mak minta husband  & adik tolong ayah petik cili
Kak Lea datang cuma nak snap foto je
Kata blogger wink..wink...
Lagipun cuaca panas betul
Tengok bayang2 tu pun dah tau 
Nasib baik sempat pakai topi & sunblock agagaga...

Berlagak sangat tak mau petik,konon
Tapi bila tengok betapa comelnya cili2 ni
eh..eh tak sedar tau,
laju je kaki berkawad menuju ke destinasi
Panas pun panaslah...

 Itulah mandor yang memerintah kami mengeluarkan keringat 

 Hah,inilah adik Kak Lea
Sekarang dia fokus dengan Creative Web Design
Busy bebenor ke sana sini
Nak ajar akaknya lukis guna Bamboo dia,pun takde masa
Menci arghhhh he3...

 Masa ni ayah mengajar anak menantunya cara memetik cili
Yes....boss!
Ayah kata senang je
Pegang tangkai dengan lembut dan patahkan ke belakang
Yelah...memang 'senang sangat2'!
Pokok pertama,Kak Lea berjaya menghuru-harakan 
 tangkai berserta dahan pokok itu,sekian terima kasih
SHHHHH,ni rahsia kita..kita aje.

 
Tiba2 nampak mak busy bebenor

Owh bila ayah bukak je air tangki
mak terus buka semua hurmm...
alah host ni,hah!
Nak bagi tanah tu sentiasa lembap
Baru sangat usahakan cili2 ni
masih banyak kena belajar
Macam2 ayah kena buat,
pasang itu ini
Tak cukup tangan


 Sempat lagi ladybird ni bertengek

 Kalaulah ini bunga sakura alangkah indahnya
Mak ada jugak petik daun cili,ni
Katanya nak ramas2,air tu sapu kat bahagian badan
yang lenguh2
Dulu ingat lagi masa sekolah
kawan baik Kak Lea kata kakak dia
gunakan daun cili yang ditumbuk
untuk hilangkan bulu roma di kaki!

 Lenguh mencangkung,
kejap2 terbongkok nak petik cili
Apalagi menularlah kejap

 Tanya mak ni Sand Paper,ke
Owh yelah....
tujuannya supaya rumput tak tumbuh
Ayah pun ada tanam sikit pokok nanas,limau purut & serai
Malas nak jalan ke belakang snap foto
Panas terik.....

 Punyalah lama petik cili
baru ni je Kak Lea dapat???
Mak kata mana nak banyak,
sikit2 snap foto
Haih,mak...
Tak tau ke,anak mak ni blogger!

 Ayah terpaksa gerak ke Cyberjaya
 jemput adik pompuan kat U
Sempat lagi ayah borong macam2 air tin
kat balai bomba Cyberjaya,
betul2 depan office mak
Mak kata murah RM1.00 je setin
Adalah 20 tin ayah beli...muntah nak minum!
Hilang dah dahaga...sambil tu tanya mak..
"Ni ada berapa pokok ayah tanam,mak?"
"1000 pokok."


 Huwaaa....
Nasib baik belah belakang tu ayah baru semai
Kalau semua ni kami kena kutip
Percayalah sebulan je,muka Kak Lea dah macam Naomi Campbell

 Yelah..yelah
mak nak interframe
Ni ler mak kandung Kak Lea
Pemandangan belakang tu macam kat Cameron Highlands,kan
Hakikatnya..
panas terik wooooo!!!

 Yelah..yelah
Kak Lea pun dah lama tak munculkan diri dalam blog
Sapalah nak kenal,kan huhu
Inilah gaya Kak Lea....
blogger aka wartawan Agrotek
bertopi,tanpa mekap
hanya sempat tempek sunblock & lipbalm

Saya...Alea melaporkan dari lokasi
tanaman cili di Sepang
Majulah pertanian demi negaraku
Sekian terima kasih


37 comments

5/9/13 10:47

eh eh..mandur tu import dari FC arsenal ke? hikhik

ade keje kosong tak dekat kebun tu.?.kita suka benda2 kebun ni... cuma sekarang duk cyberjya tu... meng'nambun' ade laa

5/9/13 11:02

@Chothye chot...hahahaha meng'nambun' tu apa benda,chot he3...

owh kerja kosong..huishhh berapalah sangat gaji dapat dibayor nanti he3...

5/9/13 11:19

wow..
usahawan cili ni..
bleh masuk rancangan Agrotek TV1..
mmg terbaek.
nmpk cantik jer cili suma tu.

5/9/13 11:24

sis..mana tempatnya ni?
sy nak beli pokok cili..dulu penah tanam 10pokok tp last2 mati kena serang serangga putih tu.huhu
sy suka cili kg sebab pedas

lawa sis lea

5/9/13 12:28

bestnya pengalaman ni lea..pcl ada tanam 3 pokok je kat laman blkg umh..huh siyes best sangat kalau dapat berbudi dgn tanah..

terbaiklah melaporkan dari kak Lea hihi.

5/9/13 13:10

wahhh gigih nya ayah akak, ini lah yg dikatekan usaha tangga kejayaan hihi

5/9/13 13:47

@Shark Kayhye shark..amin..amin.itulah alhamdulillah tapi cuaca panas ni, susah sikit nak jaga huhu..

5/9/13 13:54

@PakcikLie PCLhye PCL tqvm ye singgah komen.wah ok tu..jimat duit,kalau kita boleh tanam sendiri,kan

hahahaha ada gaya tak macam wartawan ngeee ^-*

5/9/13 13:54

@EZAN IDMAhye sis betul tu..selagi Allah beri peluang bernafas,gunakan segala kudrat yang ada mencari rezeki yang halal :)

5/9/13 13:57

@Irfa hye sis irfa...owh ni dekat2 rumah mak area bbst.owh ayah baru je petik semua cili sebab dah ada pembeli kat kuala pilah.nanti kalau berbuah tak lama lagi kak lea roger sis ye wink..wink...

wahhh ok tu pernah tanam 10 pokok,banyak jugak tu.kak lea pun suka cili kampung,kalau cili akar tu tak pedas.

hahahaha adeihhh irfa lagi lawa tau :)

5/9/13 14:07

salam kak..
lari topik sket yer..
akak ada tnya s4 dan lumia kn?

sy rekemen s4 jer..
mmg lumia cmera lawa..
tp app dia agak kureng sbb pakai windows..
kalau mcm s4 bnyak app bleh edit gambo..
dan snang akak nk refer mn2 rakan kalau ada problem..
tambahan lumia masih ada bugg pada wechat dan whatsap..
dia lmbt kuar notification..
msg dah masuk tp notification x kuar..
harap dpt membantu:)

5/9/13 14:39

@Shark Kaywaalaikumussalam shark..wah tq..tq tau.info tu sangat2 membantu.wah boleh edit foto yang kak lea suka sangat he3..

itulah tadi dok bincang dengan kawan,dia pun suruh beli je S4.dia pulak pakai note 2 he3....

5/9/13 14:57

bru nak tnye mana gambar sendiri..last2 ade jugak..hehe..tgk gmbr pon dah tahu tahap kepanasan die..

5/9/13 15:07

wahh usahawan berjaya :) cili segar , jual kek kak ??

wahh akhirnya dapat tengok muka akak :)

5/9/13 15:08

ala typo plak, akak jual ke ? bukan kek ..hehehhee

5/9/13 16:00

@luqman zakariahye luqman...tq ye singgah komen :)

owh hah,tulah selalu ambil foto,je.tuan badan takde huwaaa...kali ni nak jugak selit letak kat entri he3...

5/9/13 16:06

@Aku Penghiburhahaha kak lea pun confused baca komen acik..mana datang pulak kek.kek cili nak he3..acik..acik...ngeee :)

5/9/13 16:38

wahh.... kalea bercucuk tanam ya... pokok cili pula tu, sama ngan pokok yg mak deno tanam :) tak pyh beli, makan hasil tanam sendiri kan :)

p/s: deno baru perasan akak nak tutor letak corak pada doodle... ini tutor deno buat.. harap2 akak bleh ikut .. hihi^^ http://www.dayangdeno.com/2013/05/tutorial-corak-pada-doodle-photoscape.html

5/9/13 17:24

wah best nya...tapi memang nampak la panas tu....nampak dalam pic memang best, kalau nak g kutip tengah2 panas tu hehehhe..tak kot...bagus laaa ur father...buat bisnes yang tak melibatkan manusia ni memang senang hati...

5/9/13 17:39

pengsan kak 1000 pokok..rupanya ada teknik ye nak petik cili..kita main petik jee..hahaaa..pokok cili tanam dalam pasu kecik hidup tak kak..sbb sy dok umah bertingkat tingkat ni..hahaa

5/9/13 18:10

@deno hye deno,wah mak pun sama tanam,ye.best,kan nak masak je terus petik kat area rumah,tak yah keluar duit he3..

owh tqvm dear...ha'ah kak lea pernah minta deno buatkan tutor.malam ni kak lea skodeng tau :)

5/9/13 18:12

@ida hye sis ida...tqvm dear.hurm tulah panas tapi nak tolong ayah punya pasal...redah jelah,nasib baik esok tu tak demam he3...

betul..betul..berbudi pada tanah lagi best.siap kita berbual dengan pokok cili,berzikir,berselawat :)

5/9/13 18:13

@tomato oren hahahaha tulah..nasib baik cili belum berbuah 1000 pokok.mau kejung kak lea nak petik.owh rasanya boleh,sebab jiran lama kak lea pernah jugak tanam..ok je :)

6/9/13 00:56

Haha..kak lea ni. Betul la kan, berbudi pada tanah dapat hasilnya. Arwah tok ayah pun ada kebun dulu...dulu la tapinya. hee. Baca entri ni teringat iklan uncle yang ada ladang cili tu.

6/9/13 09:52

kalau saya datang kebun parents akak ni sah sah terbesin banyak kali. hehehe.. cayalah parents akak ada kebun cili. ni mesti ada share dengan company sos cili kan ? kan ? kan ? :P

Btw, ghupenyer comeyyyyyy kak lea ni. Ihihihihihihihi..

6/9/13 10:18

@Khamsi Abdullah hye khamsi...wah kenapa tak teruskan je kebun tu?owh ingat2 lupalah sebab iklan banyak bebenor he3...

6/9/13 10:31

@Izzah Azizah achummmmm....tu dia,haih he3...hahaha mana ada.tanam untuk jual kecil-kecilan je.

huishhh...nah kak lea bagi chili cup cake...sedap tau ala2 red velvet rasanya hahahaha....

6/9/13 10:53

@||aLeaSaRa|| Sebelum arwah atuk ninggal, dia dah jual tanah kebun dan bahagikan duit hasil jualan siap2...takut anak2 gaduh lepas dia tak ada. huuu..

6/9/13 11:24

@khamsi ~ owh yelah betul jugak arwah atok buat macam tu.supaya belakang hari anak2 tak bermasam muka adik-beradik,kan :)

6/9/13 12:02

@||aLeaSaRa|| haah..sebab..haa, y tu kene citer private...haha.

6/9/13 12:24

rajinnya kakLea =) sronok tgok smua 2, lg sronok bila tgok semua tanaman hidup subur..mn husband??? nk juga tgok he3..owhh ni la kakLea ye..kali pertama tgok..syum sokmo kak..

6/9/13 23:52

@S.K.A itulah best jugak rupanya berkebun ni he3...husband MIA masa leka kak lea snap foto he3...

Bestnyer kan ada kebun...
Petik cili?...pijar tak?

Saya pernah tolong arwah tok wan menoreh...heheh..menoreh la sangat...

Ayah pun ada kebun...saya cuma jadi tukang menyibuk jer...

Itulaa kan..berbudi pada tanah ni..memang pelaburan yang menguntungkan...

x0x0 ^_^

7/9/13 22:11

Sukanya saya apabila daapt berkebun macam ni. Tahniah!. Rasanya cili kampung lagi mahal kot. Rasanya pun pedas.

8/9/13 00:44

@Norhazlina Mohd. Zaki hye sis..owh tak pijar.adik lelaki kak lea tu kelakar siap pakai glove,dia ingat nanti tangan pijar he3..

wah menoreh bestlah..kak lea teringin nak rasa menoreh,asyik tengok kat tv je huhu...

8/9/13 00:45

@Tetamu Istimewa hye cikgu alhamdulillah :)

ha'ah cili ni lagi mahal dan memang lagi pedas dari cili akar tu :)

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...