53

Bolehkah blog diwasiatkan?

10:59 |

Hah...tajuk bukan main lagi,kan
Macamlah korang tak kenal Kak Lea,ni
Tadi semasa blogwalking ke blog Cikgu Helmi @ Tetamu Istimewa
entri terbarunya 
buat Kak Lea terfikir

Sepanjang hampir 3 tahun sebagai blogger,
sudah beberapa orang blogger
yang 'kembali' menyahut panggilan Ilahi
Sama ada yang Kak Lea follow
atapun kenal semasa blogwalking sebagai silent reader

Kadang2 bila tiba rindu 
Kak Lea singgah baca blog mereka
Sunyi...sepi...melihat entri2 lama


Terfikir....jika satu hari nanti tulisan 'terhenti',
mungkin masa tu semua kawan tak tau
yang Kak Lea sudah pun 'tiada'
Terlucutlah segala tanggungjawab berat yang dipikul di dunia
sebagai hamba-Nya,anak,cucu,isteri,menantu,ipar,ibu,kawan,pekerja,jiran 
termasuklah gelaran blogger
Hanya menunggu saat menerima report card.....
di tangan kanan atau
di tangan kiri?

Nak diwasiatkan blog kepada anak2...
mereka masih kecil
Kepada suami tersayang,
dia tiada minat menulis
Kepada adik2& sepupu pula?
Minat mereka hanyalah Fb,Instagram,Keek,Twitter

Blog bagi mereka membosankan,
samalah juga pendapat officemate
Tiada idea nak tulis apa panjang2

Mungkin sudah tiba masanya
Kak Lea beritahu anak2 & suami
ID & password blog ni
Sekurang2 nya bolehlah mereka
update tentang 'pemergian' Kak Lea
Mungkin jika salah seorang daripada mereka
minat menulis terutama si kembar perempuan,tu...
boleh saja sambung entri Kak Lea yang seterusnya

Sayang kot,dah beribu post ada di blog,ni
Bukan senang nak menulis jika tiada idea & mood
Walaupun blog Kak Lea ni terlalu simple....
tajuk entri selalu ke laut,
ikut sedap jari je nak taip ngeeee....
tapi Kak Lea sayang sangat blog ni
KAK LEA BANGGA...
SAYA BLOGGER MALAYSIA ^-*




Faedah mengingati mati : 

* Dengan mengingati kematian, hati manusia akan menjadi lembut dan akan menerima segala perintah Allah s.w.t dengan penuh keredhaan dan keikhlasan…

* Dengan mengingati kematian, membuatkan manusia akan rajin beramal di dunia ini, kerana mereka yakin bahawa segala amalan kebaikan mereka akan memberi faedah kepada mereka setelah mereka mati nanti…

* Dengan mengingati kematian, manusia akan meninggalkan segala maksiat, kerena mereka yakin segala maksiat yang dilakukan di dunia, ini akan mendapat pembalasan dari Allah s.w.t di akhirat nanti….

* Dengan mengingati kematian, akan memyebabkan manusia akan segera bertaubat dari segala kesalahan yang telah mereka lakukan…. Ini kerana kita tidak mengetahui bilakah masanya, dan di tempat manakah nyawa kita akan dicabut oleh malaikat maut…

* Dengan mengingati kematian juga manusia akan merasa cukup dan berpuas hati dengan harta atau rezeki yang halal, sambil berusaha lebih untuk mendapat yang lebih baik lagi…. tapi bukan dengan cara yang haram, seperti mengamalkan riba, rasuah, mencuri, merompak, menipu dan berbagai-bagai lagi….

* Dengan mengingati kematian juga, menyebabkan manusia akan RAJIN DAN BERSUNGGUH-SUNGGUH di dalam menjalankan tugas hariannya…. Ini kerana mereka yakin bahawa setiap pekerjaan yang baik dan bersungguh-sungguh adalah merupakan ibadah dan akan mendapat pahala…..

53 comments

20/9/13 11:07

Tebaik kak Lea. Entri kak Lea ni mengingatkan saya jugak.. Ajal maut tak kira tua muda sebab ianya Allah yang tentukan..

20/9/13 11:09

@Izzah Azizah izzah oiii,pakai enjin turbo ke?laju bebenor komennya he3...tq muah muah....

hurm,itulah tiba2 terdetik di hati :)

20/9/13 11:28

Allahurobbi...sebak plak baca entri kak lea ni. Memang kadang2 kenit pun fikir begitu juga, andai suatu hari nanti jari ini berhenti menaip kerana jasad sudah berpisah ngan nyawa, sapakah yang akan menyambung legasi blog kenit ni (ecewahhhh legasi kununnnn! haha)

Apapun, kita berserah saja pada Allah..semoga penulisan kita di blog memberi manfaat dan menambah ilmu kepada sapa2 saja yg membacanya. Wallahualam.

20/9/13 11:33

btuil jugak kn,
shark wasiat kt adik jer nnti.
sbb dia pernah ada blog dulu2,
xpun maybe bleh rujuk pada FB je kalau terjadi sesuatu.

20/9/13 11:38

@Kenit Cinonet hye sis,eh betul apa? legasi tuuuuu he3...

yelah blogger yang pergi tak kira tua atau muda.bila tiba masanya...blog pun menyepi.masa tu berharap agar entri2 yang dikongsikan,dapat dijadikan panduan yang terbaik kepada mereka yang terus membaca sobsob....

20/9/13 12:10

Nice sharing. Terkadang tak pernah terfikir pon soal tu. Allah. :'(

20/9/13 12:13

salam kak lea....kak lia sue tringin nak tgk blog2...blogger lama2 yang telah arwah..kak lea bagi link 1...sue nk tgk entry mereka...hihihi

ya kak....kita kena selalu ingat
kematian...sue kdg2 bila nk g office selalu fikir...kalo la..jap g naik moto xsampai office mcm mana....terus g mintak ampun kat mak..takut hehe
selalu baca surah al ikhlas....3 kali....
insyalllah selamat..

tq kak lea singgah blog sue nie

20/9/13 12:24

lagu tu memang dh cukup isi dah....
nk menerangkan segalanya...
tima kaseh kak...

yang abadi hanya di sana

20/9/13 12:32

Kak Lea, tulisan saya itu tiada niat untuk mengembalikan kenanagan sesiapapun. Maaf ya.

20/9/13 13:05

Saya selalu pesan kat suami..kalau saya pergi dahulu, tlg buat entri bgtau kengkawan blog yg saya dah TIADA. Email & p/word mmg suami tau. Cuma blm ajar dia buat entri lagi.

tetiba mama tersentuh dengan entri kak lea.. mama pun sebelum ini dah beritahu suami dan anak mama, jengah lah blog ini biarpun mama sudah tiada....

serius, tetiba sedih....:(

20/9/13 13:28

@Shark Kay hye shark,wah adik ada blog,awat tak aktif he3...owh oklah tu ada legasi bak kata sis kenit :)

20/9/13 13:29

@Nies alhaQ hye sis...alhamdulillah.mengingati mati tu indah nikmatnya :)

20/9/13 13:32

@kacang buncis waalaikumussalam sue..owh sama2.kak lea pun suka baca entri sue :)

he3...sue...sue..

kak lea cuma ingat beberapa je sue...tapi kak lea bagi yang ni dulu ye..

tau pun dulu sebab baca blog kawan geng kembar...

http://amrafahan.blogspot.com/2010/11/al-fatihah-untuk-arwah-puan-aishah-ibu.html

http://aishah-kenanganterindah.blogspot.com/

20/9/13 13:34

@Tetamu Istimewa cikgu..he3..takde apa2lah.kadang2 tengah blogwalking,baca sebaris ayat di entri kawan pun boleh buat kita terfikir sesuatu,kan.

suka sangat entri cikgu hari ni :)

20/9/13 13:35

@Ujie yelah sis ujie...kak lea pun pernah beritahu kat anak2.tapi diorang tiba2 sebak,diorang kata...janganlah cakap macam tu mama,mama je terer untuk tulis kat blog ni..takde sapa boleh sentuh :)

20/9/13 13:51

@kacang buncis sue..satu lagi blogger yang sangat femes..lelaki.tak silap sekarang ni ada yang tolong updatekan blog arwah,rasanya along dia kot kalau baca entri ni...

http://telordibasuh.blogspot.com/2012/05/al-fatihah.html

20/9/13 13:56

@Norhasniza Khalid hye mama...eh janganlah sedih2 alah...serba-salah dah kak lea ni huhu..

tapi kita kena jugak 'get ready' kan sobsob..

20/9/13 14:00

Kak lea. Sy prnh jgk trbca 1 blog yg owner dia dah meninggal..kmdian mak dia trjmpa bku yg ada tulis id n pwd..dan seterusnya update kan blog tu. Tp xtau lah blog tu masih berupdate atau x lg...
Stju dgn kak lea. Perlu tggl wasiat...mne tahu...
Sesungguhnya mati itu dekat. Thanks kak

20/9/13 15:00

betul tu kak lea..kita xtau bila akan pergi kan..pernah jugak blogger paling rapat telah pergi buat selamanya..2 bulan menyepi tiba2 dapat berita kena cancer tulang..msg2 bertanya kaba lagi dgn die ok lg.pahtu senyap lg last2 dpt mesti dia dah pergi buat selamanya..sedih sgt wpun juz kwn blog..

al-fatihah..

20/9/13 15:47

huk2.. tengok tajuk tu.. teman pun terfikir gak.. kalau ajal dah sampai.. blog teman ni sunyi sepi jugak lea kan.. x berpenghuni.. =(

20/9/13 16:18

saya pon terfikir pasal tue gak..
apetah lagi, adik beradik saya tak pernah tahu kewujudan saya di dunia maya nie.. not only blog, FB dan Twitter dan Instagram pon diorang tak tahu.. kakakakka...

kita menulis kadang-kadang untuk ingatkan kembali memori kita yang mudah lupa.. kita bukan macam komputer yg perlu ingat semua benda.. itu guna nya blog, kan kak lea :)

20/9/13 18:08

sy ade catit dalam buku drawing sy id dan pswd blog dan fb sy...harap waris sy bukak dan post something bila sy tiada hmmm

20/9/13 18:20

tulah kak...tak tahu nak bagi siapa kan...:)

20/9/13 18:51

alhamdulillah..nice sharing kak lea
mengingatkan yumida pd kematian
beringat pdNya

betul kak lea.. sama la kita 3 tahun juga, tp tu la.. kalau kita xda nati, boleh yg mengenali kita ni sbgai kenanga.. br dak kembau tgok.. sb nyak cerita pasal kehidupan

20/9/13 20:51

bila baca entry akak ni, tetiba jaa rsa jantung jaa berdegup kencng. sungguh x tipu. jaa jadi terfikir, ye lah kan, andai kita tiada esok? blog tetap ada, tapi tuanya...? halahai rasa insf jap....

20/9/13 23:34

YA aLLAH. TETIBA JE RASA SUNYI DAN TAKUT BACA ENTRI DAN KOMEN2 KAT SINI :'(

Kerana terfikir begitulah saya menulis di blog. Saya tak mahu pemikiran saya terbang dibawa ke alam lain sahaja. Biar orang lain dapat tatap walaupun tidak dapat dibukukan.

Kerana itu saya juga suka menulis kebaikan, kerana kita tak tahu pahala atau dosa yang akan berpanjangan sepanjang kita menulis di blog ini. Nauzubillahminzalik.

BTW, good entry kak.

20/9/13 23:48

@Chot hye chot,owh ibu kepada arwah yasmin,ye?

sama2,chot.lepas ni kena berhati2lah kita nak tulis entri.dahlah kak lea ni suka merapu dalam blog adeihhh :)

20/9/13 23:53

@~AmyLiana86~ al-fatihah untuk arwah,sis.sedihnya.tu berguna jugak kotak jerit.sekurang2nya mungkin family/kawan/officemate boleh beritahu 'kehilangan' di situ :(

20/9/13 23:54

@tenku butang tisktisk sobsob...itulah sis....kadang2 kena jugak fikir untuk wasiatkan blog,kan.sayang terbiar bersawang je...

20/9/13 23:55

@Aujinz wah rugilah depa tak tau,betapa hebatnya aujinz he3...super creative!!!

20/9/13 23:56

@Rubiatul Adawiyah hye sis betul....betul.blog ni dah macam diari kehidupan,suka duka semua nak ditaip he3...

20/9/13 23:56

@dear xila wah good tips tu xila :)

20/9/13 23:57

@Nao Mei hye cik akak...kena wariskan kepada seseorang yang bijak dan kreatif seperti cik akak :)

20/9/13 23:58

@Yumida Huda alhamdulillah sis...sama2 kita perbaiki amalan :)

20/9/13 23:59

@◕ D Y S H A S A H H I R ◕ hye sis...rindulah!

blog kita mak2 budak ni,banyak kenangan.bolehlah anak2 belek di saat diorang rindukan kita satu hari nanti :)

21/9/13 00:01

@jaakechik hye jaa tq tau singgah.relak sis,kak lea pun sebak tadi masa taip entri ni.

hurm itulah..ramai dah rakan blogger yang pergi di usia yang muda.tu terfikir kena juga wasiatkan blog,kan :)

21/9/13 00:02

@ima salsuzaima hye ima tqvm tau singgah he3...lambat-laun kita kena jugak wasiatkan blog ni.sayang kan terperap macam tu,je huuh...

21/9/13 00:20

@Mohamad Izham M.A alhamdulillah,terima kasih sudi baca dan komen :)

ye kak lea setuju. kadang2 kita menaip ikut mood masa tu.seboleh-bolehnya elakkan menulis masa emosi tak stabil,kan.nanti tajuk lain,entri pulak ke laut.tambah dosa lagi adalah....

kak lea pun masih cuba perbaiki isi entri :)

yup setuju dgn kak lea...mmg nak kena wasiatkan password...nanti boleh lah diorg inform kpd pembaca kalau ada apa2 yg tak diingini berlaku...

boleh jugak standby satu entri "selamat tinggal" siap2...nanti suruh waris publish kan je entri tu....huhu

21/9/13 01:47

@Hatimi Tahirruddin ha'ah,kan timi.good idea jugak tu :)

speechless baca n3 ni sis..

21/9/13 09:33

@Lilynn Wifey Sham hye sis.sama2 kita saling ingat-mengingati :)

21/9/13 19:40

bila kak lea post entri macam ni rasa sayu sangat.. nina pun dh tulis password fb, tweet, blog utk disimpan kpd ahli keluarga kot2 la bila dh tiada nanti org boleh buka.

22/9/13 04:39

Alahai kakLea..jgnlh mcm 2..sayu je sy bca..sbb 2 la sy jdkn blog ni sbgai medium kgsi entri2 yg bermanfaat..slagi ok bleh dikongsi bersma..kakLea kgsi je dgn husband..nnti dia minat la =)..

Inna Lillahi wa inna ilaihi raji'un ... Semoga roh-roh kita nanti ditempatkan dikalangan orang yang beriman ...

Pssttt ada ker org nak terima wasiat blog saya nih ... ??

urm...x pernah terfikir pula sebelm nih
dear lea mmg terbaiklah entri !

TQ Lea...Mengingati setiap harri kita selangkah dekat dengan kematian...

x0x0 ^__^

28/9/13 15:33

Assalamualaikum.

Entry yang bagus kak lea.. faedah ingat mati ini, salah satunya, kita lebih berjaga2..dan kita lebih berhati2 dgn tindak tanduk sendiri.

Tentang wasiat..scra umumnya,saya ada fikirkan juga. Wasiat harta benda maksud saya. Cuma tak terfikir pula nak wasiatkan blog dgn bagi id,pswrd sbb dlm kelompok saya, saya sorg je yg nampknya minat dunia blog ni,hehehe

Tapi, saya memang ada rncgn, utk tulis id,pswrd dan sgla yg perlu berkaitan online internet ni. Especially fb. Skrg ni sbb saya fokus utk donlod gmbr2 dlm album kt fb tu. Taknak dah buh gmbr melainkan skeping dua.

17/12/13 12:53

kak lea.. :)

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...