41

Dunia Blogger ~ Mereka kreatif dalam masakan

09:47 |


Assalamualaikum semua
Semoga hari ini lebih baik dari semalam.....amin
Semalam semput Kak Lea blogwalking
1 Blog Komen 2 Entri
Tak habis lagi maraton..kena diteruskan hari ni ^*

Owh ye sebenarnya dah lama nak kenalkan 
3 blog yang selalu Kak Lea singgah
Mereka kreatif
Dah namanya blogger perempuan,
tentulah selalu upload masakan dalam entri

Masakan diorang walaupun adakalanya
nampak simple,bahan pun mudah,kita pun boleh masak,
tapi diorang ni...masak campak2 je
dah nampak menyelerakan!
Pandai pulak tu hias2 dalam pinggan,
rasa macam makan kat restoran

Entri ni Kak Lea ambil masa juga nak siapkan
Kena skodeng entri2 mereka untuk dapatkan foto yang sesuai
Ni baru je boleh publish dari office ngeee....
Sapa diorang...jom berkenalan!

(1) Ida

Pemilik blog Homelicious
Mempunyai 121 Followers
Orangnya manis & peramah
Dah lama kami berkawan,hampir 3 tahun
Pernah jumpa 2 kali,je
Masa Gathering Geng Kembar di Putrajaya
dan Pesta Floria Putrajaya
Sis Ida mempunyai sepasang kembar perempuan
dan seorang anak lelaki

Dalam kesibukannya bekerja,
masih ada masa untuk masak macam2 menu
Latest entry....

alahai.....ni kalau anak Kak Lea dapat,
makan nasi pun tak mau dah

 Bukan Ida je reti masak

Suaminya pun sama 

Hobi Ida bersama suami tersayang ialah menghias rumah
Mereka berdua kreatif.
Isteri terer masak,suami terer bertukang...
Pasangan yang bahagia he3...
Macam2 D.I.Y di label : Deko
Hias ruang tamulah,biliklah,ruangan gymlah
Haishhh...jimat duit semua buat sendiri

Ini kerja suami tersayang
Buat sendiri kolam pancut 

 Taraaa....

Eh ada lagilah....

Cuba teka buat apa ni?

Bangku!!!


(2) RedRose

Tuan blog yang pakai shawl bercorak,tu
Orangnya cantik,terer pulak tu masak
Jumlah Followers 162
Orangnya peramah
Rajin blogwalking dan komen jika berkesempatan

Owh bini orang ni,tau
Happy family ^*

Terer buat Coffee Bun
Pretzel..nak...nak
Shepherd's  Pie...walla ^^
Masak simple2 pun terliur huwaa...

(3) Lemongrass


Hah..rasanya mesti ramai dah kenal
Blog Salam Dua Benua memang femes
Followers 2865
Mempunyai 2 orang anak perempuan yang sangat cantik
Sorang macam cina,sorang lagi macam arab he3..

IMG_5561
Latest entry
Sis ni dah lama duduk di Australia
Best...macam2 pengalamannya hidup di negara orang

Pernah satu malam tu
Kak Lea habiskan lebih kurang 2 jam
baca macam2 entri
Tulisannya menarik & kadang2 kelakar
terasa macam duduk sebelah sis ni je kat sana

Korang bacalah...
ramai yang tinggalkan komen

IMG_6657
Sis ni terer masak
dah tentulah family
suka makan di rumah,je
Tapi ada yang tak faham dan bertanya kenapa jarang makan di luar?

IMG_6672
Diorang tak tau sis ni terer masak!
Western & Asian dishes semua boleh
Hidangan pulak ala2 di restoran
Duit pun jimat,makanan bersih
dan yang penting air tangan sis
pengikat kasih sayang mereka sekeluarga

IMG_5454
Terer buat macam2 roti,tau!
Setakat pizza..alah tutup mata je he3.
Nak tau sis ni ada stok tepung roti
25kg!!!

IMG_5112
Setiap yang dibakar menjadi je
terliur tengok huwaaaa...

Dan mereka suami isteri suka berkebun

IMG_2807
Loving couple ^*

IMG_3537
Best,kan 
petik je,tak payah susah2 beli 

IMG_2135
Hasil dari kebun

IMG_3006
Tomato yang masak ranum yummy

IMG_1415
Dah tentulah wajib ada anggur,kan
Huwaaa..nak jugak!

IMG_5061
Bunga2 ni segar dari kebun
Tanam sendiri..woooo
Tiba2 sis ni mengingatkan Kak Lea
Bree dari Desperate Housewives

Kalau ada masa
jangan lupa ye berkenalan dengan mereka bertiga
Boleh korang tambahkan idea
dalam masakan ^-*


Kredit semua foto di atas : Ida













41 comments

19/9/13 09:51

sy main masak2 je
segan nak tunjuk kat blog
hihi.kebun mini tu menarik hati saya la

19/9/13 10:01

@Irfa hye irfa...mak aih terkejut kak lea,tau.rasa baru je publish irfa dah komen he3..tq dear :)

yelah...kak lea tau ramai terer masak,tapi nak tunjuk dalam entri segan,kan he3...yup..kebun mini tu terbaik!

19/9/13 10:03

sukanya tengok dorang buat roti . my feveret tu . . penah jugak berangan nak bukak bakery sendiri . ntah menjadi ke tak . kena belajar banyak benda rsanya baru leh bukak bisnes sendiri
hehehe . :)

19/9/13 10:07

umang aiii telio tengok masakan mereka sumer. Memang ohsem la! Jeles nengok orang pandai masak ni. Kiter ni sedang2 je hehehe :)

19/9/13 10:19

nak berkebun gak, tapi rumah takde tanah.. kakakkaka

19/9/13 10:21

@Murni Amirwah kak lea doakan tercapai impian tu,murni.nenek kak lea pun terer buat macam2 roti.kak lea...cucunya?reti makan je he3...

19/9/13 10:22

@Kenit Cinonet hahaha...ye..ye betul tu,sis.meh pakat angkat separuh bendera putih he3..

19/9/13 10:28

bru perasan =) blog kakLea dah lain keh3..sedap je masakan mereka..tp syg semua dh kawen he3..xde sorang pn yg sy kenal..xpe..ada msa sy terjah..

19/9/13 10:29

Salam aleasara,
thanks sbb sudi buat entri untuk blog I :-). Blog Mak2 memang slalunya pasal masak2 aje kan. And sbb dah bertahun2 jadi Mak, tu yg masak pun dah agak terer, hehehehe.

19/9/13 10:54

@Aujinz hye aujinz,takpe2 meh kita pakat tanam dalam pasu ye he3..

lawa rumah ada pokok bunga ni

19/9/13 10:57

@S.K.A hye fais..he3..ha'ah usik2 sikit je blog.ingat nak genap 3 tahun blog ni,nak renovate....tapi takde masa huwaaa....

amboiiii he3.owh takpe2,tu sebab kak lea perkenalkan diorang.best tau!nanti singgah ye :)

19/9/13 10:58

@lemongrass waalaikumussalam sis :)

sama2..akak bukan under kategori agak terer,tapi SUPER terer he3 :)

19/9/13 11:00

wah memang terbaik lah mereka nie kak lea...masak-masak memang pro..hihi...

angan-angan...bilalah cik akak dapat masak cam nie...hihi

19/9/13 11:19

Salam dear,
Ya ampun tak layak langsung ...compare dengan kak Min lemongrass tu jauh bumi dengan angkasaraya laaa yang oii...anyway tq yer sebab sudi masukkan kita ...namun sesungguhnya , jauh la lagi nak kategorikan sebagai terer....masak pun ikut sesedap rasa jer ....

19/9/13 12:47

@bloggerlelaki.com hye,tqvm ye lama tak singgah sini :)

owh,rumah lemongrass ye..ha'ah lawa,kan ^^

19/9/13 12:48

@Nao Mei hye cik akak,itulah.nak tengok jugak on day,cik akak masak menu sarawak ke he3..

19/9/13 12:49

@ida waalaikumussalam ida,he3...alah masak yang simple2 tu sebenarnya lagi menarik ^^

19/9/13 12:52

acik memang suka tengok blog masakan best sngat.. lagi2 tengok masakannya sedap2

19/9/13 13:21

hadoi...kak lea..lapar dibuatnya

19/9/13 13:42

Kakak suka tengok mereka yg terror masak sebab kakak tak pandai. Sebab tu agak nak makan sedap kenalah makan diluar..

19/9/13 14:14

salam kak lea! baru sempat nak blogwalking dek kerana my office nak di Audit. blog pun terabai sebab terlalu byk documentation yg nak disettlekan. ~matiklaaa!
AKKAAAAKKK!!! malu hoccay! masak main2, dah la tu simple sangat! setakat ikan bilis goreng makan nasi dgn kicap aje kak oiiii. kak lea masak lagi sodap! neway thx kakak. lepas ni makin la rajin kita nak masak yg sedap sikit lagi. kkiiikikikiki

19/9/13 15:17

wah nati leh la singgah blog dorng..hehe..

19/9/13 18:43

menarik kak lea.. memasak dan berkebun, dua aktiviti sinonim bagi saya.

19/9/13 19:14

wah..cantik n menyelerakan masakan diorang tu kak
sedap! terliur yumida dibuatnya

19/9/13 21:27

@Aku Penghiburhye acik,samalah kita.terpai minda tengok macam2 resipi :)

19/9/13 21:27

@kacang buncis he3...sabar...sabar bawa mengucap.kak lea pun sama lapar huwaaaa...

19/9/13 21:29

@Kakzakie samalah kita kak,sobsob.

takpe kak,sambil kita blogwalking tu cepat2 bookmark resipi yg menarik.bila rasa nak buat je,klik page tu he3...masak sendiri lagi best,kan kak he3...

19/9/13 21:30

@RedRose waalaikumussalam dear he3..alah dah lama nak promote blog sis.suka sangat tengok menu walaupun simple nampak sedap giler.meh kirim pretzel tu kat kak lea he3..

19/9/13 21:30

@~AmyLiana86~ hye sis singgah jangan tak singgah tau he3..

19/9/13 21:31

@Khamsi Abdullah betul tu khamsi,best giler,kan :)

19/9/13 21:32

@Yumida Huda hye sis...ha'ah.diorang ni masak campak2 je,nampak menyelerakan sungguh he3..

19/9/13 22:22

Assalamualaikum.

Kak lea..jeles saya tgk kebolehan memasak mereka bertiga..

Dan saya makin lapar bila tgk gmbr2 mknan mcmni,heehehe

Saya suka tengok aktiviti mcmni..memasak,berkebun,bertukang..semua memerlukan kreativiti :) Tapi tula..suka tgk..suka buat lum tentu,hik3 >_<

20/9/13 00:41

@Tinta Lana waalaikumussalam lana comel :)

kak lea pun samalah.kalau boleh tiap kali depa masak,kak lea dah stand by kat meja makan depa he3..

betul2...nak mulakan langkah pertama tu alahai he3..

20/9/13 09:24

Waaaa..sye baru kenal mereka semua dari kak Lea.. Sye tak pandai masak kak Lea..langsung tak pandai.. tapi bila nengok akak2 kita ni pandai masak macam2 jelesnyerrrrrr..lagi2 akak yang duk AUS tu.. Btw, thank you kak Lea kenalkan mereka..lepas ni leh follow !!

20/9/13 09:30

@Izzah Azizah hye izzah comel :)

rugi tau tak kenal diorang,semua kreatif.takpe izzah,pelan2 belajar.nanti tererlah tu.tak sabar tunggu turn izzah pulak upload resipi kat blog he3..

22/9/13 00:22

masakan semua nampak sedap2 belaka.. terliur malam2 ni :)

Terbaeekk lah ... Jom ... Jom ... Lapar dah nie ...

wahhh...dasyat. kagum momoy kalau boleh masak2 roti2 bagai nih.
momoy cuma andai masak masakan kampung jer. hehe
western sikit2

mmg tabik kalau pandai buat roti sebab teknik nak buat tu kena pandai =)

Kebun tu mmg best...hisshh...terrernya dorg masak...saya masak-mask jer..hahaha...
Nak follow dorang jgk la...thaks Lea...

x0x0 ^_^

7/11/13 13:45

Salam.Saya br first time jejak kt blog Kak Lea..Tu pun jumpa kt blog Kak Ida tadi.Blog Lemongrass lame da follow sebab suka tgk ape yang die masak mmg terus berselera.Jemput la dtg blog saya intandayani.blogspot.com

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...