41

Kalau tak tempek muka,blogger tu tak 'mesra alam'?

15:00 |

Sepanjang 3 tahun sebagai blogger,
baru Kak Lea perasan....
 jarang tempek muka di blog
Tahun pertama blogging
pernah beberapa kali ditegur macam tak mesra alam
sebab takde foto
Bila kawan2 singgah balas jejak,
 masa tu entri kita pun menarik,
dah tentu tertanya2 empunya jari yang menulis
Manakah mukanya?

Kawan2 masa tu kata tak tau
nak panggil kakak ke adik,
dah kahwin ke belum....
Maka tempeklah muka untuk Profile,je
Maklumlah baru nak kenal2 semasa sesi blogwalking
Masa tu terpengaruh dengan blogger pompuan yang femes
Semua dok pakat tempek muka comel lote kat header
Tapi memang diorang comel!

Taraaaaa...hai sayalah Kak Lea!
Lepas tu rajin tempek foto di setiap entri 
Ikut mood jugaklah...
Tapi tak pernah lagi letak foto untuk header
Foto anak2 pernahlah 

 Masuk tahun ke-2
ntah macam mana...
tup..tup boss
tersinggah semasa dok Google satu entri tu
Kebetulan entri Kak Lea pulak kedudukan teratas

Bos pun terkejut tak sangka staffnya blogger
Mana dia tau tu blog Kak Lea?
Dah sah2 terpacak muka kat Profile 
Maka bos tu pun beritahulah isterinya,kakaknya,adik iparnya....
Semakin ramailah pulak yang baca blog Kak Lea 
termasuklah officemate
huwaaaaa!!!

 Keadaan semakin merimaskan
pabila sepupu2 pulak tersinggah baca blog Kak Lea
Huwaaa....lagi tak suka...tak suka!
Setiap kali taip je entri
mesti terfikir
Eh..eh rasa2 depa tu baca tak nanti?
Padahal takde pun kutuk sapa2

Maka sejak hari tu
rasa tak best dah tempek foto
Nak low profile main hide n seek
Dah tak kisah pun kalau
kawan2 yang baru kenal Kak Lea nak kata...

Blog ni macam tak mesra alam ke,
simple sangat ke apa ke,
redha jelah
Janji entri Kak Lea setia ber'update' di sini 
chewahhhh....

Owh ni foto di pagi raya baru2 ni
Bersama anak Kak Lea yang paling bongsu
di rumah mak mertua kat Taiping

Sejak dah nak masuk usia 35 tahun Disember ni
(cehhh siap beritahu tu wink..wink..)
makin kurang pulak bergambar
Dah tak peduli raya ada foto ke tak
Ni pun dapat dari handphone kakak ipar
Bila jadi mak budak,ni
hobi memanjang snap foto diorang,jelah


Owh ya!
Kita jangan mudah beranggapan
semasa dok blogwalking dan balas jejak,tu
kalau tengok takda pun tempek foto di blog
bermakna tuannya tak mesra alam
No...no...no...
Banyak lagi cara nak jadi blogger yang mesra alam

1--> Tak sombong

2--> Cuba secepat mungkin balas jejak & komen 
(*seminggu terlewat tu ok lagi tak?)

3--> Follow semula melainkan kawan baru tu terlupa tinggalkan link

4--> Join Segmen/GA/Contest 
(*Kak Lea jarang join agagaga...)

5--> Jangan peningkan kawan2 hingga terpaksa klik X dan berlalu pergi.
(*Sebab?Widget terlalu banyak kiri kanan atas bawah )

6--> Kena 'bayar tol' sebelum nak tinggalkan komen

7--> Korang tambah sendiri :)





41 comments

6/9/13 15:18

x semestinye kene tempek muka kot., tp ni mmg mcm 1st time kit tgk muka kak lea hihi

6/9/13 15:31

Weewiittt !! tak sangka kak Lea dah 35 tapi macam 25 jer. serius.. Saya pun lahir on december. hehehehe.. Betul, bila ramai yang tahu jadi segan and huaaaaa ! malu !!

6/9/13 15:33

Agak-agak kakak ni mesra alam tak Lea sebab kakak memang malu nak show muka di blog. Maklumlah dah tua hihi...

6/9/13 15:46

Lea: comel dan sweet orangnya...anapun tak rajin tempek foto2 ni...tak pe masing-masing ada kreativiti masing2...yg penting entri utk dikongsi bersama...

6/9/13 15:46

owh...
ini kak lia upanyer..
shark jarang interframe dalam blog..
segan..
hehehe..

6/9/13 16:48

kak lea comel...heheh

6/9/13 16:48

Bayar tol? Mahal tak? Ekeke.. Kalau tempek muka tapi bls komen pun penahnya...tu baru nme xmesra alam kan.. Hikhik..

6/9/13 17:25

yumida pernah tampal pic sendiri dlm header
then, malas nak dikenali ramai..yumida delete..ganti dgn header doodle
aah..peranan pic sebenar x memainkan peranan sgt pun
yg penting hati kita ikhlas berblog, jujur..kan kan kan

done isi tabung Nuffnang kat sini...selamat menabung :)

6/9/13 18:24

@Chuu Muqhlishye chuu...hehehe tulah kak lea pun dah jarang tempek muka kat blog huhu....

6/9/13 18:27

@Izzah Azizahhuishhh nak kena budak comel ni he3...

wah sama bulan kita ni,izzah sep sep cepat!!!hurm itulah kalau orang terdekat tau ni blog kak lea,ntah kenapa segan giler,kalau korang2 kak lea ok pulak hahaha...

6/9/13 18:30

@Kakzakiehye kak...

alah kak zakie memang mesra alam,selalu blogwalking dan komen.saya pun dah tua..bangga tu beritahu usia he3..

6/9/13 18:33

@anajingga hye kak ana...alhamdulillah..kak ana pun sama :)

betul tu kak,syok jadi blogger macam2 idea boleh kita kongsikan menjadi entri ^*

6/9/13 18:34

@Shark Kay hye shark...owh tu takut awek ramai ngoratlah tu..he3..yelah kak lea pun segan ngeee :)

6/9/13 18:35

@kacang buncis ok2 kak lea belanja kejap lagi ye hehehehe...

6/9/13 18:37

@Chot hehehe chot ni ngeee....

*penahnya... tu apa kebenda chot oiii...meh kita layan kicap jalen meh he3...

6/9/13 18:39

@Yumida Hudawah alah teringin tengok sis yumida yang kreatif ni...entri2 semua best!!!

ye betul tu...setuju!!!!

owh tqvm sis..turn kak lea pulak klik klak kejap lagi tunggu :)

6/9/13 21:51

lawa kak lea kita ni ya

cantiknya kak lea, mama sekali sekala je tepek muka kat blog, tapi jarang sangat lah... hihi, mama mesra alam tak kak??

6/9/13 22:19

hehe..saya pun dulu tak letak jugak tapi lama2 rasa tak best entry xde gambar. tak semua entry letak gambar sendiri.ikut mood la. susah jugak letak gambar sbb nanti org knal. takot jugak kalau family baca even tak mengumpat sbb takut jadi bahan gelak tawa bila berkumpul nanti..hehe

ahaa, yg no.6 tu paling best, hehe

6/9/13 23:21

@nurdani hye dani...huish dah tua dah he3...dani yang comel :)

6/9/13 23:24

@Norhasniza Khalid mama pun cantik..semua kawan2 kat blog ni cantik2..lea dah tua ngeee...

owh takpe takda tempek foto,kita low profile jelah,kan he3...mama mesra alam,rajin singgah & komen,tqvm sangat2 tau :)

6/9/13 23:26

@fatin aziz hye fatin..itulah sebab kak lea dah jarang tempek foto sendiri.seganlah orang yang kita kenal di dunia realiti baca blog kita,kan he3....

6/9/13 23:27

@Syahidah Fadilah sep seplah kita ye,sis he3..

6/9/13 23:30

deno kdg2 je letak... bukan semua entri ada.. kalau akak perasan, tak byk gambar deno kat entry

6/9/13 23:46

@deno samalah kita.yelah nasib baik kak lea dah pernah baca entri2 deno so dah tau orangnya comel :)

hahahaa...first time tgk Lea...
Heheee...tapi tak perasan pun blog Lea tak tempek gambar sebab asyik baca entry jaa...huhuhu...terukkan...

Apapun..Lea mmg CUN...hehehee

x0x0 ^_^

7/9/13 03:35

comel akak kita ni ye =) kalau xletak gmbar mmg xleh eh kak?? sy nk letak gmbar sndri pn tkot ada yg boring tgok je..ha3, lgpn lainlah kalau hensem cm brad pitt =) cukuplah ikut spt apa yg akak listkn 2 je..

7/9/13 09:13

Salam shbt.

Yeiii.. dh nmpak pun mukanya....he3. Saya pun sama juga tempek muka jika ada entry2 yg berkaitan shj.
Apa pun hrp shbt terus istiqamah memblog, menyampaikn informasi kpd semua...mana tau ada entry yg boleh mmberi mnfaat kebaikan serta mmberi harapan dlm meneruskan kehidupan. I-Allah ia akan mnjadi saham di 'sana' nanti...
Wassalam...

mcm umur 18 belas je sis nih =)
blog momoy jarang letak pix. kalau ada pun bukan muka penuh. then sampai ada blogger siap gugel 'rupa momoy blogirl' . adoyai.
lepas letak muka sbb de review benda so pastu tu makin kerap pula tepek. adoyai
kemudian ada pula header ada muka.
masa tu mcm malu nak pakai header tu.
hehe

apapun sis memang mesra, blog best, idea banyak, blog cantik, tuan blog lagi cantik

7/9/13 22:02

Cantik Kak Lea ni.

Saya pun jarang letak gambar dekat blog. Kecualilah entri yang berkenaan sahaja.

7/9/13 23:00

@Norhazlina Mohd. Zaki hye sis...first time?hohoho tulah lama betul takda foto kat entri.

apa2 pun tqvm tau selalu singgah baca entri dan komen.suka...suka.sis lagi CUN n sweet he3...

7/9/13 23:03

@S.K.A hye fais...rasanya kak lea pernah tengok foto fais kat entri raya baru2 ni,he3

owh fais dah cukup hensemlah tu,itu sebabnya si dia terpikat kan..kan he3...baik mengaku cepat ngeeee....

7/9/13 23:05

@abuikhwan waalaikumussalam sahabat AI

owh he3...terima kasih ye dalam sibuk2 tu sempat lagi singgah sini.

in shaa Allah,terima kasih sebab dah 3 tahun sahabat AI setia menyokong tulisan2 di sini.banyak juga beri pendapat dan nasihat.terharu ^*

7/9/13 23:08

@.::: Princess MOMOY :::. hye sis momoy..hah baik mengaku cepat,tu nak taip 81 ke 18 he3....

sis momoy banyak buat review produk,dah tentulah kitorang nak tengok rupa tuannya he3.tengok sis pakai ok dan muka semakin cantik,tu buatkan kitorang pun nak jugak beli he3...terbaik tau review dari sis :)

owh saja je ni...meh cubit sikit he3...

7/9/13 23:11

@Tetamu Istimewa hye cikgu..alhamdulillah semua kawan blogger kita cantik2,kan he3..

owh yelah kan..kalau entri tu tentang semut..nak letak muka kita apa kaitannya,kan he3...

8/9/13 01:42

kak lea comel lah! serius anak pun comel :)
dulu takut juga saudara mara terjumpa blog nina..last2 staf kt tmpat LI jumpa blog. huu tak sukanya. janji tak kutuk sesiapa.

8/9/13 01:49

@Amanina Mads hye sis,wah ni sorang lagi meh kak lea cubit pipi tu meh he3..

owh itulah mesti gabrakan kalau orang dekat2 kita tau kita ni blogger.segan sebenarnya he3...

9/9/13 09:20

muda sgt muka sis ni...
segan nak panggil akak :)
sy menulis sejak tahun 2006, dulu2 menulis suka2,kalau baca balik apa yg sy tulis dulu mmg nak tergelak.tah hapa2..dulu penah letak gambar sndiri kat blog pastu semua kisah dulu sy dah simpan dlm draf.skrg cuma gambar anak2 je

9/9/13 11:32

@Irfa alhamdulillah..huish panggil je kak lea..dah tua ni he3..

owh yelah teringin tengok irfa,kot one day kita terjumpa kat hypermarket area nilai ke,bolehlah kak lea tegur he3..

15/9/13 22:02

Assalamualaikum.

Ok..ni betul2 clear tgk rupa kak lea..awet muda :)

Macam saya kak..saya pernah ltk gmbr sndiri kat profile..tapi kejap jelah,hehe. Masa awl2 berblog dulu..lepastu dah tak letak sampai lah skrg..

Ada skali entry raya saya tahun lepas..sya ada ltk gmbr saya..tpi gmbr masa umur 4thun,hahaha

Pastu thn ni ada sekejap, guna gmbr sndiri kt profile blog dgn fanpage, tpi tu nampak pipi je,ekekeke.

Alhamdulillah..stkt ni respon yg saya terima baik2, tpi risau tu ttp ada, kemungkinan org tertanya2 siapa disebalik tabir kan..huhu..ada juga yg bertnya peribadi, tapi yg mana saya selesa jawab, saya akan jawab.. :)

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...