53

Magis ~ Novel Terbaru Ramlee Awang Murshid 2013

01:05 |

Hari Malaysia..semua ada aktiviti masing2
Kak Lea pun sama
Balik je dari kenduri sepupu,
nak cuci mata & minda di Alamanda
Laju je kaki ni pergi MPH

 Lalala....hati berbunga riang
terpinga-pinga nak beli Ungu Karmila ke...atau Bagaikan Puteri
Tertarik nak beli Bagaikan Puteri masa baca 
komen daripada Aisya Lieza di entri Kak Lea sebelum ni,
Terima kasih ye Aisya  ^-*

Owh ye Kak Lea baru sangat kenal tulisan RAM
Maka koleksi pun langkah2
Ni barulah nak kumpul satu demi satu ikut susunan
 tahun keluaran

 Tup..tup
mata terpaku tengok MAGIS
Magis...ini ke yang paling latest?
Haik..tinggal satu je
Tapi bila baca sinopsis....
wah pening...pening...

 Toleh je tepi hahaha....banyak kot 
RM 21.00 je

Tiba2 datang pasangan pakwe makwe ni
Terus awek dia terjah Magis
yang baru je Kak Lea letak balik kat rak
Kak Lea siap tanya....
kalau nak baca Magis,kena follow siri2 lain dulu ke?
Dia pun terangkan satu demi satu
"Beli ni dulu,kak.Kemudian yang ni,yang ni...
Kalau akak tak baca yang lama punya,nanti akak baca je Magis,akak pening"
Best tengok diorang ni sebab
dua2 peminat RAM

Akhirnya beli ni dulu...
Ntah bila nak khatam
Owh nak kongsi SINOPSIS MAGIS

Fenomena Halo telah mengheret 5 manusia yang berlainan tempat & berbeza tahun ke sebuah dunia magis.Sebuah dunia di hujung waktu ketika tamadun serta peradaban manusia mulai terhakis.Mereka yang terpilih terjebak ke lokasi yang berbeza-beza
Saifudin bertemu Syeikh Thauban - satu-satunya manusia penjaga masjid.Dipercayai masjid terakhir yang terselamat.
Tombirou yang kini berwajah manusia & tampan,jatuh cinta pada seorang perempuan Tur-Kus yang rupawan bernama Juvia.
Ryu-Watanabe diselamatkan orang-orang Memalik yang menghuni underground city di Derinkuyu.
Mikhail pula bergaul hidup dalam gerombolan dubuk yang pandai berkata-kata.
Manakala Carlos menjadi tawanan perang di Buyuk Bulsinatur.Dia dijagai perempuan pendamping bernama Cinnie.
Masa secara perlahan-lahan telah mempertemukan mereka.Namun di antara mereka ada yang berpihak kepada kejahatan yang diterajui seekor mahkluk gagah dipanggil Tuan Turak-pemimpin boneka di sebalik satu kuasa yang lebih kejam lagi dahsyat.
Apabila dunia semakin dihampiri Dukhan(asap tebal), maka peperangan tidak mampu dielakkan lagi.Mereka bertempur sampai mati!
(** sinopsis ni dah cukup buat Kak Lea pitam huwaaaa)


 Ni je koleksi Kak Lea
Jeles tengok koleksi Lana 
Sapa belum kenal Lana...jom terjah
Tulisan kreatif dia pun,misteri
Kadang2 buat Kak Lea berfikir panjang
sebelum tinggalkan komen he3...
Sayang Lana muah..muah..

Owh ye terima kasih ye 
Cikgu Helmi @ Tetamu Istimewa
kerana berkongsi entri 
Setiap Sabtu nak cubalah beli BH
Sayang betul tertinggal Siri 1,
Kak Lea cuma sempat baca Siri 2,je

Ada terbaca sorang blogger tu,
dia kata nak kumpul semua siri,
baru nak baca sekaligus.
Kalau baca satu demi satu siri,
nak menunggu lagi minggu ke minggu...
terseksa jiwa raga
Betul jugak tu ngeeeee....





53 comments

17/9/13 01:38

alhmdulilah acik peminat setia RAM.... semua dah beli , sehingga keluaran terbru.. bagaikn puteri tu mmg syok ,klau di fikir mmg pelik sebb siap ada zaman hang tuah.. tapi olahannye cukup perfect

17/9/13 02:04

wahh rajinnya kakLea kumpul =) genre seram ke ni??..lain dari yang lain bila baca sinopsis tu, selamat membaca ye kak..

17/9/13 02:06

novel ramlee awang murshid ni mmg best..saya pun suka..^_^

17/9/13 07:59

@Aku Penghiburwah cayalah acik!one day,kak lea nak joinlah waktu peminat RAM buat gathering :)

zaman hang tuah?wah makin berpinarlah kak lea baca novel bagaikan puteri acik oiii he3..

17/9/13 08:02

@S.K.A owh kak lea baru je start kumpul,tahun lepas.tu pun tak konsisten sebab campur2 novel lain.novel ni ok fais,tak cintan-cintun.thriller + fiksyen.

tulisan RAM pun kreatif,kita boleh gunakan sikit2 skill penulisannya untuk 'mencantikkan' isi entri :)



17/9/13 08:02

@Siti nabilah hye siti...wah meh sep..sep he3...

17/9/13 08:17

Kak lea...kita dah lama tak follow dgn RAM pye novel...tp dia best. Kt mesia jarang jumpa novelis thriller kan..buku dia byk yg berat2..kalo sy perlu mase nk baca...hehe

17/9/13 08:45

Kak Lea..welcome to the club..selaku peminat setia RAM saya mengalu-alukan bacaan anda hehehehhe

saya baca semua buku RAM kecuali Pei Pan (buku pertama beliau), baru2 ni saya dapatkan Igauan Maut (cetakan kedua, beli dgn pos dari Kelab RAM)..

selamat membaca..oopss..Cerita Sunan adalah yang ter'baik' utk yang minat ala2 pengembaraan masa gitu..

17/9/13 09:04

Rietta pown kumpul karya RAM....siri buku mmg rietta ikuti semua.....magis nie mmg blom bli lg....last rietta bli, aku bercerita...

17/9/13 09:24

alamakkkk den tak dayo la nak hadap ompek limo buku tu haha. Takpolah, den tunggu jolah kak lea baco pahtu kak lea citola dalam blog ni. Sodap sikit baco kat pc ni ha hehe :)

17/9/13 09:51

@Chot hye chot...ha'ah best...suka baca novel yang paksa otak kita bekerja keras.kejap cerita tu flash back,kejap lagi forward huwaaa...

fixi pun best,kak lea dah usya semalam he3...

17/9/13 09:52

@Ummu Amar hye ummu...wah tqvm,best betul ramai peminat RAM he3..

owh pei pan..pernah jugak baca review novel tu.memang gigih dan masakkkklah kak lea ni,nak baca semua karya RAM he3..

17/9/13 09:53

@HeNRieTTa JoSe hye rietta..wah kena cepat2 beli magis,sebab rietta dah baca novel2 yang lepas,kan he3..kak lea je pitam nak baca magis ni...tak faham satu apa pun huhu..kena khatam yang lama2 dulu he3..

17/9/13 09:55

eh, novel magis dah keluar. semalam tengok kat populor bookstore takde lagi. huuwaaa. mauuu novel tu. best RAM ni.

17/9/13 09:55

@Kenit Cinonet hahaha...kak lea semalam beli 2 je,sis.tu puun belek2...belek2...ntah bila nak start baca.

tulah kena buat review lepas baca magis ni.tapi kak lea tak sanggup.baca je dah cukup pening,kalau korang pulak baca kak lea review,mau ke laut kita he3...

17/9/13 10:10

@Cik Asma BLuppy hye sis...hah cepat2 nanti habis he3..owh kak lea tengok kat popular dekat rumah pun belum sampai.mph dah :)

RAM mempunyai imaginasi yang tinggi!

17/9/13 11:07

@Nurul Farahizzati betul tu sis...letih otak nak baca karya2 dia he3...

17/9/13 11:15

Anak sulung kakak suka buku-buku karya RAM ini... tapi dah nak periksa ni kakak slowkan sikit...

17/9/13 11:50

nie penat setia novel nie....sue bukan xnk baca...nanti kalo baca...memng xbuat kej alain dh....selagi xhabis..mengadap novel tu la sampai kesudah...hehe =.=

17/9/13 12:17

@Kakzakie hye kak,wah bolehlah tumpang2 baca ye he3..yelah kak,kena fokus nak exam.all the best untuk anak kak zakie ye :)

17/9/13 12:19

@kacang buncis itulah pasal.kak lea pun kena tunggu weekend baru boleh khatam sekali gus satu hari ngeee :)

17/9/13 13:44

saya mmg peminat karya RAM, dah lebih 10 buah saya ada. Sume karya dia best, buat kita berfikir..berdebar.

saya cari gak magis kat mph alamanda aritu, camne boleh tak jumpa. blm sampai kot masa tu..

17/9/13 15:22

owh! jadi lea ni sorang peminat novel / ulat buku yer...samalah ngn anak bunda...berlambak novel kat bilik dia..

17/9/13 18:09

novel RAM memang hebat. syuk ada cerita pasal seksyen 302 :D

kak lea, dulu mama ada 2 ke 3 buku ramlee awang ni, sekarang tak lagi kot, mama lebih minat pada novel cinta.. love story,.. kihkih

17/9/13 20:40

Assalamualaikum.

Kak lea..kalau dah beli bagaikan puteri..nak lebih seronok..dapatkan lima lagi sambungannya selepas tu,hehehe.

Saya rasa..akak dah tahu kan, bagaikan puteri tu siri pertama dlm kisah Sunan..uiii, memang syok baca cerita sunan..hehehe

Takpa,saya pun kumpul pelan2 kak.. moga kak lea terhibur ya :)

#Sayang akak ketat2,hehehe..oh ya..ttg soalan akak tu..camna nak buat simbol ganda dua ya..sbnrnya..saya pun tak tahu camna,hehehe. Nanti sy try cari ya..saya pernah nmpk skali imbas..ia tiada kaitan dgn jenis font..tpi guna shortcut kat keyboard. Apa2 nnti sya gtau akak ya.. :)

17/9/13 22:11

Kak Lea..saya dapat idea.. saya gunakan soalan akk pasal cmna nak buat kuasa dua tu sbg entri boleh? Boleh ya kak..hehe.

Utk lebih selesa..saya kaburkan mana yang saya rasa perlu.. harap2 ada jawapan untuk soalan akak ^^

17/9/13 23:03

tak sangka kak lea peminat novel jugak. nina suka novel tombiruo. RAM tulis 2 buah.

17/9/13 23:26

@Ujie wah sis ujie dah ada 10?kak lea baru nak kumpul pelan2.

owh..kak lea rasa minggu ni baru sampai mph kot.sebab ramai yang tak perasan lagi novel ni :)

17/9/13 23:27

@BUNDA a.k.a KN kadang2 nak rehatkan minda,bunda he3..dulu2 memang penuh novel cinta.sekarang ni cari fiksyen thriller pulak he3...

17/9/13 23:27

@syuk shusuke hye syuk..wah minat RAM juga cayalah :)

17/9/13 23:29

@Norhasniza Khalid wah mama kembali romantika d'amour ye he3...nanti kongsilah novel apa yang menarik tu he3..

17/9/13 23:37

@Tinta Lana waalaikumussalam lana :)

hah lagi 5?yelah tu,lana.baru je habis baca bagaikan puteri...pengsan!masa beli tu,awek kat atas tu dah tunjuk novel2 seterusnya.bestlah..nak jadi haryanilah ngeee :)

owh guna shortcut?tqvm lana,nanti dah tau beritahu ye.tqvm dear :)

17/9/13 23:38

@Tinta Lana silakan..silakan...hamba tak kisah..jadikanlah ia entri wahai lana,ku ~ bagaikan puteri (*hahahaha)

18/9/13 08:54

Saya dah lama tak baca novel.... tapi saya kurang minat baca cerita mitos ni, saya lebih suka baca novel romantik paling saya suka tulisan MANAF HAMZAH... tapi nak dapatkan buku tulisan MANAF HAMZAH ni nak kena terjah ke gombak je ... hanya kat pustaka islimiah jer ada jualnya, kalau tak nak kena tunggu pesta buku baru dia orang buka kiosk.

18/9/13 12:42

hamba dh baca sedikit novel magis ni..mmg terbaik novel ni..laksamana sunan ibarat identiti kedua hamba.seperti bilal piut dan carlos.hehehe andai dapat ku gapai awan maka saktilah hamba

18/9/13 18:00

saya kalau dah mengadap novel, 1 kerja tak menjadi. So boleh baca waktu malam lepas tengok homework anak2 & lepas dinner je :)

18/9/13 20:51

Sy tak pernah baca novel karya RAM. Mungkin minat jenis novel2 macam tu takde. Tapi kawan2 yang baca karya RAM memang kata best..

18/9/13 21:53

@Amanina Mads hye nina..baru je terjebak dengan novel RAM he3..tombiruo owh yelah ramai kata best.

18/9/13 21:55

@MystoryPic hye sis...wah menarik tu.kak lea tak kenal lagi tulisan manaf hamzah,terima kasih ye berkongsi.boleh kak lea luaskan lagi genre pembacaan.rumah makcik pun kat gombak,nak surveylah kedai tu :)

18/9/13 21:58

@Sunan Jawari salam kenal wahai sunan Jawari...ke sunan musafir he3..

semua gadis cantik jelita yang terbuai dengan kisah mitos ni,pasti ingin menjadi kekasih pujaan laksamana sunan ngeee.....memang terbuai-buai dengan mushaf yang dutulis sunan..begitu puitis :)

18/9/13 22:00

@sudipVSsenduk hye sis wah terima kasih ye singgah.samalah kita.kalau menghadap novel,selagi tak tau ending selagi tu tangan ni ralit je belek helai demi helaian he3...

18/9/13 22:02

@Penjejak Mimpi owh dulu kak lea pun macam tu.masa tengok MHI tertanya2 jugak kenapa sampai ally iskandar dan ahmad fedtri promote novel terbaru fiksyen 302(*beberapa tahun lepas).tu teringin baca..rupanya best :)

18/9/13 22:56

hahaha, tergelak saya baca komen akak..bagaikan puteri..kan best lau betul2 puteri,hahahah

Dah siap dah kak entrinya..saya dah approved komen2 yg ada..

Saya dah cuba.. step paling menjadi, yg saya cuba, dan sesuai dgn keyboard saya, step dari Azie Namico dgn Cik Azz.

Yg dari Azie tu, sesuai nak apply dibahagian entry (ruang post tmpt kita tulis entry tu kan).

Cik Azz punya, sesuai nak apply di ruang komen.

Akak cuba lah dulu ya..ada pa2, boleh tnya saya..takpun, boleh tnya mereka berdua :)

Sorry kalau apa yg saya sebut diatas ni kurg tepat. Ia bergantung pada shortcut di keyboard kita juga ^_^

19/9/13 01:28

@Tinta Lana hye lana.tulah ni penangan bagaikan puterilah he3...

owh tqvm lana...terharu kak lea,tau.banyak ilmu kak lea dapat daripada entri lana :)

kak lea baca semua komen,link serta step diorang bagi.nanti kak lea cuba menjadi ke tak.ni tengah gigih blogwalking huhu...

19/9/13 08:19

dulu sy antara peminat RAM ni
banyak gak beli novel dia
skrg je dh stop beli dan stop baca novel.byk baca buku motivasi je ;)
mgikut usia kot.hihi

19/9/13 10:25

selalu nak beli buku buku RAM.. tapi selalunya wallet tak nak berbicara sangat... kakakka

19/9/13 11:01

@Irfa yelah irfa,kak lea ni tengah nak beli buku2 prof mahaya & irfan khairi pulak,nak jadikan koleksi.setakat buku dr hm tuah iskandar tu menimbun he3...

nanti irfa share ye buku motivasi apa yang best :)

19/9/13 11:02

@Aujinz owh takpe2,nanti murah rezeki aujinz.masa tu pakat borong je ye he3...

20/9/13 18:16

bgakan putri tu ex-bf sy yg kasi kat sy...laa kalau tahu sy bg akak je buku tu...sbb buku tu rasa benci bila dipandang (seolah nmpak muka ex bf hahahah)
dan tomborio terakhir tu tungang langgang jugak sy baca....kenapa sy????heeee stakat ni 2novel RAM je sy baca...tobat dah la ;p

ok. faham nampaknya magis ni gabungan semua watak dalam novel terdahulu
bestnya...
dulu saifullah mmg momoy jatuh hati habis
siap boleh ingat baik2 kata dia
hehe

suka giler RAM

30/10/13 21:38

saya admire RAM dari buku pei pan lagi... buku first dia sampai yang magis ni saya ada...

apa yang buat saya suka dengan penulisannya... dia akan sentiasa ingatkan kita bahawa Allah Maha Berkuasa atas sesuatu... elemen2 keagamaan tu mmg saya suka baca...

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...