35

Rumah mak ada poconglah,Lea.Hah??!!!

12:18 |


Lokasi --> Sebuah rumah di atas bukit,Salak Tinggi

Mangsa --> Mak

Saksi --> Adik bernama Q (Form 4)

Suspek --> Pocong


Semalam jumpa mak kejap,
sambil nak tengok kebun cili
Borak punya borak..
tup..tup mak mengadu takut

"Awatnya mak?"

"Lately ni,rumah lain macamlah."

"Kenapa?Apa tak kena?Ok je Lea tengok."

"Tak lama lagi,kan final exam.Q suka study malam 
sorang2 kat ruang tamu,sambil on astro.
Ntah macam mana malam tu memang sunyi lain macam.
Tiba2 mata Q macam dipaksa-paksa pandang ke kabinet kaca,
betul2 berdepan dengan dia."

"Q nampak dengan jelas,
pocong berbalut putih tu loncat pelan-pelan masuk ke bilik mak.
(master room berdekatan ruang tamu)
Q punyalah takut...gosok mata kot dia mamai ke,berangan ke
Memang benda alah tu ada!
Q kelam-kabut baca ayat Qursi,
benda tu terus je meloncat masuk bilik mak!!!"

(bukan gambar sebenar)

"Tipulah mak!"

"Ya Allah,budak ni!Ingat benda ni main2,ke?Dah beberapa hari
lampu rumah ni ketik ketak ketik ketak.
Macam ada je yang main suis.Mak pun seramlah Lea."

"Habis tu mak tak pasang apa2 surah ke,percik air yasin ke,erk apa lagi ye?"

"Dah...sekarang selain semua solat hajat,
mak pasang surah al-Baqarah.Elok untuk rumah.
Lea doakan ye benda tu blah.
Macam mana boleh lompat masuk rumah ni,pulak?
Hari tu rumah kat lorong depan."

"Sekarang maklah jadi mangsa!
Tiap kali Q study,mak kena temankan dia
study.Letih mak mana nak bangun pagi gi kerja lagi."

Huwaaaa....terus anak Kak Lea takut nak pergi rumah atoknya

Kawasan perumahan tu memang keras,di atas bukit.
Majoriti penduduk di situ kerja di KLIA,lah kan.
Mak kata ada jiran tu buat lawak...

"Haih dah nasib badan.Dahlah KLIA tu keras selalu kena 'kacau',
ni balik rumah pun ada jugak yang 'kacau'."





Minta tolong kot korang ada tips atau doa/surah untuk halau pocong ni huhu
















35 comments

9/9/13 13:06

wahhh yeke ?? menakutkn klau betul, seram!!

9/9/13 13:23

@Aku Penghibur betul acik.jiran2 pun pernah nampak pocong lalu kat satu lorong.mungkin ayah pernah balik lewat malam,benda tu ikut kot huwaaa...

9/9/13 13:28

cuba pasang surah Ruqyah setaip hari

And then...air yassin tu percikkan setiap penjuru rumah

9/9/13 13:42

Allahuakbar!teringat masa duduk hostel form 3..pernah di'sakat' jelmaan syaitan ni..huhuhu..satu dorm saya kena kacau..yg best siap meloncat2 ampaian asrama puteri..ala2 main getah gitu..

9/9/13 13:50

perghhhh ,pocong ?? serammm nih kak lea..

9/9/13 14:47

@Rizziela hye sis...owh alhamdulillah nanti kak lea beritahu mak,terima kasih tau.

9/9/13 14:48

@Ummu Amar ya Allah seram betul.kalau kak lea tak taulah haih apa jadi kalau nampak benda tu.hahaha macam lompat getah ngeee...

9/9/13 14:49

@Ancik Khasiaini tulah..macam mana boleh loncat masuk rumah mak pulak huhu..

9/9/13 15:33

serious ke ada pocong sis? aduuuiii...camno nak poie tandas memalam? T__T

9/9/13 15:48

pocong? bia betik?..huhu..
sy mcm mak k.lea jgk..pasang bacaan Al-Baqarah..baca Yassing kuat2 keliling umah..tu je la..lain xpandai... nak bergurau pulak dia ek..huhu

9/9/13 15:50

takot nya..........sue dulu nmpak toyol...mlm2 dok ulang alik

9/9/13 15:51

ALAMAK..SERAM LA SIS
X TAHULA NAK BG PETUA APA SELAIN BACA QUR'AN

Nnt saya cari eak, kot ada petua2 ker ...

9/9/13 16:52

@RedRose hye sis ha'ah 'benda' tu ada.nasib baik rumah teres so toilet kat dalamlah.jenuhlah haih kalau toilet kat luar,tahan jelah sampai esok pagi he3...

9/9/13 16:53

@Chot hye chot..huhu tulah pasal,meh sumbat 'ia' dengan betik huwaaaa.wah samalah kita,ye.tawakal jelah dah usaha,kan baca surah dan renjis air yasin :)

9/9/13 16:54

@kacang buncis hah?toyol?takde ke hantu yang comel dan tak menakutkan huwaaaaa...

9/9/13 16:55

@Irfa hye irfa..itulah ingat nak pergi darul syifa kat bbst,ni :)

9/9/13 16:55

@Hani Fadhlina Abdul Rahman owh tqvm sis hani :)

9/9/13 17:19

ermmm.. kat area mana atas bukit?
Kat taman Seroja tue kan ada Darussyifa. Cer terai dengan diorang

9/9/13 17:22

Alamak...seram la plak....rietta bukannye berani sgt...dah lew keja smpai jam 11 mlm....

9/9/13 18:03

eh...ada orang bela tu kak lea...tak kan nak ada cam tu je...huhu...seram eh

9/9/13 19:28

seram la sis
meremang bulu roma yumida baca nih

9/9/13 21:14

@Aujinz owh mana aujinz tau kat seroja ada,ye.pernah sampai sini ye?aujinz tinggal kat mana sebenarnya ni he3..misteri betul.

ha'ah tadi mak dah pergi tak tau lagi apa cerita.

9/9/13 21:14

akak try google..sy pn xpasti ptuanya ape..tp biasanya slalulah bca al-quran..pocong ye kak..hu3, kdg2 rsa ingin tgok 2 ada..tp sy xnk la he3..seram sejuk sy bca..dah la hujan ni

9/9/13 21:37

@HeNRieTTa JoSe mak aih tiap2 hari ke balik 11 malam,sis?kak lea kadang2 ot sampai 11 malam pun seriau drive sorang2 huhu..

9/9/13 21:39

@Nao Mei erk...pocong tu memang orang bela ke,cik akak?alahai bab2 hantu ni kak lea tak tau huhu...

9/9/13 21:39

@Yumida Huda kak lea yang dengar mak cerita pun dah seram.tak maulah gi rumah mak malam2 huwaaaa...

9/9/13 22:18

eh eh kak..betul kee..adoii nape la pandai2 g buka gbr pocong tu mlm2 ni..kang takleh tido..hahahaa

9/9/13 22:20

@S.K.A kat sepang ni pun hujan..huishh tak ingin kak lea tengok,bagi duit pun tak ingin he3...

9/9/13 22:43

@tomato oren betul sis,takut nak main2 tentang ni huhu...hahaha kak lea pun gara2 nak reply komen korang,tertengoklah jugak gambar kat atas tu huwaaaa...

Update please ...

9/9/13 23:37

@Hani Fadhlina Abdul Rahman hye sis hani he3.owh tadi sms mak tak reply pulak,dah tido kot.nanti apa2 kak lea share ye ngee..tqvm dear tanya :)

12/9/13 22:59

ohoh! kuatnya 'mata' adik kak lea boleh tgk benda tu.. ohoh! bykknya bca surah kursi dan fahami ayatnya.. >.<

15/9/13 10:51

Pocong! Seram juga tu.

15/9/13 22:15

Salam.

Baru ni saya ada baca beberapa tips ari backpackers yg suka melancong..antara tips diorg, nak kurgkn gangguan, guna garam..

Tabur garam keliling rumah..tpi mungkin ada baca ayat2 al-quran terlebih dulu..cuma saya tak tahu surah apa,huhu.

Mungkin akk boleh google..sbb ada juga saya pernah baca penggunaan garam ni..rsanya dlm novel ram pun pernah sebut..erkkk,hehehe.

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...