13

Mama...nak lawan Ankel Jonni boleh,tak?

11:26 |


Assalamualaikum semua
Pagi ni sebelum bersiap ke 'office'
sempatlah Kak Lea kemas meja belajar
anak yang paling bongsu,Danish
Serabut tengok bertimbun kertas2 A4

Kena kemas masa dia pergi sekolah
Kalau kemas masa dia ada....
bising mulutnya tak bagi Kak Lea buang itu ini
Mak aihhh....nyaris Kak Lea terlewat ke 'office'
gara2 mengemas timbunan kartunnya
Patutlah A4 cepat habis!

Kak Lea perasan baru2 ni dia ada cakap
nak siapkan komik
Anak Kak Lea rajin jugak mengacau mamanya,
tiap kali baca blog kawan2 yang lukis kartun
Danish nak jadi terer macam Ankel Jonni
sebab......kartun Ankel Jonni dah keluar di.......


 Tahniah ye Ankel....opss ok2 adik Jonni ngeeeee.....

Korang tak kenal...rugi!

Jom singgah lepak blog Uncle..best!!!
Uncle....berangan jap pinjam kartun kat atas tu,ye 
(kredit foto)
sebab nama samalah 
macam Kak Lea he3....

Ok jom layan komik Danish,pulak....

(1)

Robocop?
Owh ni yang nak keluar wayang tak lama lagi,kan?

 Ok.....gengstar baju tak berlengan dan bertatoo???

Hiyargh..lawan....lawan

(2)

Hahaha...tajuk nak tiru Kembara Ustaz,konon
Tapi dah bertukar seperti di atas

 Kak Lea 'blur' seketika baca jalan ceritanya.....

 Awat nenek Kak Lea pun terjebak dalam ini komik?
Patutlah hari tu Danish tanya boleh tak 
lukis gambar yang (moyang) pakai tongkat?
Danish bersama jersi Messi

Ok....lagi tak faham
Komik ni 'point'nya ialah bulu hidung Danish!
Nyaris Kak Lea mem'biru'kan otak
bila melihat gambarajah struktur hidung,
lubang & bulu hidung itu!!!
Lepas ni Kak Lea akan ajar dia lukis
gambar secara profesional,
biar jelas hidungnya!!!

(3)

Wah siap ber'stapler'
Komik apa pulak ni?
Ni 'karya' tahun lepas punya,masa tadika rasanya

Irfan..ok ni anak kembar Kak Lea yang sulung
Power Irfan ialah : pedang

Amboi,mentang2 lah dia yang lukis komik,ni
'Power'nya : Gravity

 Kak Dina..si kembar sorang lagi
Hahaha....power ialah penukul?
Sempat goreng telur lagi???

Ok...ok...
Power mamanya Emas dan Buga???
Bugang???
Owh...bunga!!!
Danish masih lemah imbuhan kata NG... dan NY....
Syukur Darjah 1,ni dia dah semakin mahir dalam ejaan
Minggu lepas guru kelasnya beritahu,
Danish masih kekal di kelas no 1 :)

 Kesian babahnya....menjadi superhero yang jahat!
Ok...mentang2 husband suka makan burger
'Power'nya : Bege???
Ikut sedap mulut je menulis

Heih....belum habis lagilah!
Di antara helaian kertas A4 yang banyak berterabur
dalam rak buku Danish.....

 OK..itu ninjalah,kan

 Tak sempat color,lah tu

 Sapa dah tengok Frozen...Olaf ni comel!!!

 Erk...ni kartun apa???

Ni fresh punya
Danish lukis malam tadi
Katanya tiru beg dompet lama,kakaknya
The Nightmare Before Christmas
Tapi awat pakai heels???

Inilah Danish....
yang banyak habiskan A4 paper kitorang!!!








13 comments

21/1/14 12:16

hahaha tudia bakat terpendam habis dicurahkan atas paper A4. Anak kenit pesen gini gak kak lea, melukis mewarna tulis ikut suka diaorg je. 1 bundle paper A4 tu diaorg punye keje la kasi perabih hehe. Nice drawings Danish (^_^)

21/1/14 12:32

gelak2 berair mata saya baca komik.. + ayat kak lea penuh dengan humor sense... XD

nak kasi 4/5 bintang la camni untuk storyline komik.. kikiki. kalah komik uncle jonni. (terbatuk2 dia agaknya).

21/1/14 13:16

nenek pakai tongkat..spec itam.. :D

berbakat la Danish ni. Bagus sgt..pemikiran berkembang,takle ngadap gajet je kan.

21/1/14 13:56

Ya Allah... pandai sungguhlah Lea. Kakak tak tipu dan ikhlas ni. Berbanding dgn usia memang tak sepadan sebab imaginasi dia tinggi.

Kalau hantar kelas melukis boleh cemerlang lagi tau... sayang kalau tak diasah bakat semulajadinya.

22/1/14 00:30

Salam singgah sahabat baikku di alam maya.
Hmm.. boleh dikembangkan lagi bakat tu. sentiasalah beri galakan dan dorongan. kut2 nanti boleh jadi kartunis islami, mana tau?

Samalah macam anak saya yang sulong semasa kecil dahulu, suka sangat melukis sehingga saya sentiasa peruntukkan A4 untuknya.

22/1/14 09:57

@Kenit Cinonet hye sis....wah samalah kes kita,ye.A4 sentiasa kena ada stok kt rumah he3....bagus jugak budak2 ni melukis,kan dari melepek tengok tv he3....

22/1/14 09:58

@BiskOt hye sis....hahaha tu dia....tq..tq ngeee...

tulah manalah ankel jonni ni ngeee....

22/1/14 09:59

@Ujie hye sis..itulah terkejut tengok kartun atok kak lea pun ada..bertongkat pulak tu.siap bongkok2 hahaha....

ye betul tu,gajet hanya mendorong anak cepat rabun mata he3....

22/1/14 10:02

@Kakzakie hye kak,alhamdulillah.dia memang cukup suka melukis,kak.pantang tengok apa2 yang menarik perhatian,terus nak lukis.

hari tu dia ada minta nak masuk art class.cikgu kata parents kena bagi galakan apa yang anak minat :)

22/1/14 10:07

@abuikhwan waalaikumussalam sahabat AI...maaf tau lama tak singgah sebab blog sendiri ni pun tak terurus he3....

itulah,dia minat kembara ustaz.mana tau,kan dia boleh melukis yang berunsurkan islami pulak nanti :)

Anak2 sy pun suka melukis & buat origami .... Habis bersepah ... Tapi sy x guna A4 paper, just guna balance buku tulis yg dah x pakai tu ... Jimat skit, sekali-sekala beli kertas lukisan utk guna ngan water colour ...

30/1/14 13:56

salam kak lea!!
hayhahahahaha!!
tergelak2 saya dalam klinik ni baca.. adeh..
nasib baik xde org..
keretip!!!!^^

21/2/14 10:23

ak ah... pinjam nama akak kejap... akekekekekeke

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...