38

Tolonglah buat 'Alamat E-MEL' yang profesional

10:06 |


Assalamualaikum semua

Meh nak cerita sikit
Kalau minta pekerjaan yang tiada kaitan 
langsung dengan dunia masakan,
rasanya alamat e-mel di resume ini hanya mengundang
gelak-ketawa di bilik HR
Kak Lea pun pening belek2 resume
Macam2 alamat e-mel ada!!!




 Kak Lea pernah terbaca tips2
dalam menyediakan resume
Ramai yang masih terlupa 
untuk membuat satu alamat emel
yang nampak profesional
Selalunya awek2 yang suka cipta
alamat e-mel yang 'macam comel' je


Kak Lea kongsikan sedikit entri dari blogger Jumie Samsudin



Alamat emel yang munasabah

Inilah yang paling akak nak tekankan sekali. U olls semua!! Bila u olls nak buat email. Make sure u olls gunakan sepenuh-penuh akal dan fikiran u olls dalam memilih ID atau alamat emel u olls. Macamlah nak memilih nama anak, mesti kita nak bagi nama yang elok dan ada makna yang baik. Untuk emel pulak, mestilah alamat emel yang rasanya kita tak akan malu kalau nak emel kat Tun Dr. Mahathir.

Bayangkan u olls email kat Tun Dr. Mahathir dengan alamat u olls iaitu "gurlypinky2020@ymail.com" atau "sexyboi_00@hotmail.com" "makayam@gmail.com"

HEY!! Please wake up u olls. Akak tak tau la for what ever reason budak-budak suka la nak mereka nama emeil yang pelik-pelik dan memalukan. Lebih memalukan lagi kalau alamat emel itu u olls gunakan sebagai contact details dalam resume nak apply kerja dengan Jabatan Perkhidmatan Awam. U olls rasa orang nak hire ka pekerja yang emailnya "poyyo89@yahoo.com.my" "kent_mafiaganu@yahoo.com"

So please, take your time buatlah email account baru dengan alamat email yang nampak high class sikit. Contohnya macam akak "jumie_samsudin@yahoo.com" atau "jumiess@gmail.com" atau "jumizah@usm.my". Cewah!! Tetap nak promo diri kan? Dulu akak masa muda-mudi buat emel bertajuk jumiekusayang@hotmail.com! HAHAHAH BODO!





38 comments

8/1/14 10:14

macam2 kan...

8/1/14 10:25

@lala yusof hye sis,tqvm singgah.hurm itulah.lepas ni masing2 moh pakat check alamat e-mel hikhik

8/1/14 10:39

Ada org cakap, panel akan tengok alamat emel kita tu.

Ade markah gak rasanya kan..

eka selalu jumpa alamat emel yg tak munasabah. kelakar haha

8/1/14 10:51

@Cik Eka hye sis,hurm betul2.kadang2 kita anggap alamat e-mel tu benda remeh-temeh.tapi yang sekecil2 macam tulah panel menilaikan karakter pemohon hukhuk

8/1/14 10:51

dulu pernah ada emel kelentikumerah@hotmail.com... hikhikhik... tapi dah deaktivate dah...

8/1/14 11:01

@Tukang Karut hahaha biar betul?????nk menyebutnya pun berbelit lidah.awat pelik bebenor emel tu hahaha.....adeih.

8/1/14 11:04

tu la dulu zaman kepala ting tong tak terfikir nak buat resume betul2 haha. Lepas tengok balik emel tu, baru tergerak hati nak tukar pada yang bunyi lebih serius. Thanks kak lea untuk tips yg bagus ni :D

8/1/14 11:16

@||aLeaSaRa|| kalau baca betul2 agak kelucahan...

8/1/14 11:20

@Tukang Karut hahahaha ni officemate kak lea tumpang baca pulak blog,dia gelak je baca komen TK agagaga....

8/1/14 11:21

@Kenit Cinonet yelah sis,kak lea pun dulu ada e-mel yang manja2 gitu.nasib baik kena tegur dengan mak,kelam-kelibut masa tu buka akaun baru hahaha....

8/1/14 11:42

Hahahahah perencahtomyam ok email dia. Kalau tak reti juga masak ni , Kak Lea return jela balik email tu. :D

8/1/14 11:46

@Nuriesya Nadia macam tu,kan kak lea kena sediakan meja,tungku gas,periuk.bahan lain bawa sendiri.

kalau sedap tomyamnya ok diterima bekerja sebagai pegawai akaun.ok apa kaitan tomyam dengan akaun hahahaha....

8/1/14 11:53

hahaha
gelak besar baca entri sis lea ni
selama kenal dunia internet ni
rasanya dah puluh2 emel sy create
dgn mcm2 nama
dr kelakar sampailah sweet2 sour
skrg dah tua..dah matang
emel pun pakai nama sndiri
hihi

8/1/14 11:58

@Irfa hye irfa....samalah kita.kalau emel untuk laman sosial ikut sukalah nak letak apa pun.tapi untuk urusan formal,tolonglah buka akaun baru,kan he3...

8/1/14 12:05

hihihihi...
mcm2 emel dorg buat..
tp mmg akk akn terima emel resume ke ari2...

8/1/14 12:12

@shera shehan hye sis...owh banyak tu,bergantung jugak kalau ada jawatan kosong.yang pos ke office pun ada.

jawatan ada 1 yang memohonnya alahai ramai.semua bergantung kepada bos nak pilih calon sesuai huhu....

8/1/14 13:37

mak aii...nak mintak kerja agak2 la guna email yang betul..ke x sempat nak buat email baru?

Kalau izz ada satu emel yg official utk kegunaan belajar dan sebagainya. emel yg cincai2 utk buat benda yg x patut. hahaha

8/1/14 15:10

hihihihi...dlu klu cri kj send resume by emel sll xde respon...last2 kj je ape yg dpat...

8/1/14 15:53

tersemburrr ailioo kita duk gelak baca entri ni. bhahahaha. xleh blah betol email. eh, ade gak ar kawan kite gune email gulaguli@ymail.com. kompem tergelakkk! hahaha

8/1/14 16:06

assalamualaikum. saya dulu2 pakai emel dzureen94 pangkalnya tapi bila masuk u mereka tetap tak terima walaupun d tu sebenarnya pangkal nama ayah saya dan 94 tu tahun lahir saya. maka saya buat emel baru nama penuh khaizureendarwis@gmail.com untuk urusan profesional manakala emel yang pihak u bagi pula k.darwis@curtin.edu.au haha nama ayah saya yang nampak, nama saya tinggal "k" saja

8/1/14 16:07

Adeh..lawak jugak. Nk mintak kerja guna email add mcm ni. :D

8/1/14 16:27

hohoho..teringat email address masa zaman kekanak..dah terkubur pun email tu.. haha.. tapi tatau la email sekarang cukup profesional ke tidak T_T

8/1/14 16:29

di manakah kak Lea selama ini ??? hahahaha..

Betul kak, kawan2 sye dulu ramai e-mail pinky2, cute2..ade yg lecturer reject sbb email mengarut masa nak hantar resume untuk praktikal. haha

8/1/14 21:28

hahahahahaha!
biasa zmn kanak2 riang yg buat email cecantik je tu.. hehe

kalau utk urusan formal biar lah email pun nampak formal jugak.. :D

9/1/14 09:13

@Amanda Suria hye sis.hurm itulah salah satu di antara kesilapan yang banyak diabaikan semasa memohon pekerjaan huhu

9/1/14 09:14

@Norhaizam Mustaffa hye izz,wah lama tak sembang2,kan he3.owh samalah kita,e-mel untuk blog kak lea guna yang comel2 hahahaha ^*

9/1/14 09:15

@shera shehan owh yelah,kan.redah n terima je janji kerja tu halal :)

9/1/14 09:16

@Cik Asma BLuppy hye sis....biar betul?baca add e-mel tukang karut pun kak lea dah gelak.ni pulak gulaguli???

9/1/14 09:18

@Dzureen Darwis waalaikumussalam,hye dzue.

tu dia haih!panjang benor add e-mel jadinya,kan.kak lea pun pernah jugak kena tegur sebab add e-mel letak tahun lahir..huhu...

9/1/14 09:19

@Ujie hye sis ujie.tq..tq tau singgah sini :)

hurm banyak add e-mel yang mengarut2 kak lea terima.tapi rasanya yang atas tu langsung tak boleh blah,kot hikhik

9/1/14 09:20

@Rai Ourkizuna hye sis tqvm singgah n komen,ye

alah biasalah dolu2 pakai redah n hentam je cipta macam2 add e-mel he3...

9/1/14 09:22

@Izzah Azizah owh adik izzah yang comel...kak lea kan supermama sibuk menyelamatkan bumi (ok tipu hikhik)

izzah,kak lea tak boleh nak komen entri semalam sebab izzah guna kotak komen g+ huwaaaa

9/1/14 09:34

@aisya hye sis..ha'ah betul2 setuju he3...

9/1/14 22:33

Ok lagi perencah tomyam. Kalau perencah daging masak kerutuk, kan ke panjang..memg nak kena ketuk,ahahahha

Sya pun, emel pertama, macam gelabah je, 'awanputih', hahahah. Sebab time buat tu..kat tv, tgh popular satu sinetron ni. Dalam cerita tu, ada arnab yg namanya 'Awan'. Awan ni bulu dia putih bersih.. maka, terciptalah 'awanputih' keh3

Tapi skrg tak guna dah emel tu. Mmg tak profesional.

10/1/14 13:05

@Tinta Lana hahahaha panjang benor add emel kalau letak kerutuk bagai,kan.

owh awan putih?hahahaha lana...lana ^*

13/1/14 12:15

betul tu... pening2 lalat bila tgk email yg kadang tu entah apa2. kenalah sesuai lagi2 utk adik2 yg mintak kerja tu kan.

Hehehe, macam2 perangai ade ...

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...